Wirusowe zapalenie wątroby dieta


dietaDieta przy wirusowym zapaleniu wątroby

Chorzy na wirusowe zapalenie wątroby (i jest to niezależne od rodzaju wirusa A, B czy C) muszą bezwzględnie stosować dietę lekkostrawną.

Specyficzny reżim dietetyczny zalecany jest chorym na ostre zapalenie wątroby, a szczególnie przy dużym zażółceniu oczu i skóry. Dlatego chorych na żółtaczkę się hospitalizuję, dieta jest ustalana przez lekarza prowadzącego i dietetyka.

Chory zwykle powinien zjadać 4-5 posiłków, złożonych z potraw gotowanych lub duszonych. Ze swojego jadłospisu należy całkowicie usunąć tłuste mięso, boczek, margaryny, sery żółte, smalec, słoninę, ciasta oraz wszelkie potrawy smażone.

Do tego trzeba usunąć z diety warzywa wzdymające, a pozostałe należy gotować i rozdrobnić lub zjadać w postaci puree. Pieczywo powinno być tylko czerstwe, jasne. Owoce też gotować i przecierać.

Jeżeli choremu nie szkodzą surowe owoce, to można je jeśc w niewielkich ilościach.

Uwaga! Z owoców takich jak: jabłka, morele, brzoskwinie – usuwa się skórę, a jagody i maliny się przeciera, ale muszą być one dojrzałe, niekwaśne i nie mogą zawierać tzw. komórek kamiennych. Zakazane są bezwzględnie gruszki.

Po powrocie do domu dieta może być nieco złagodzona. Także chorzy na WZW typu B i C o łagodniejszym przebiegu mogą stosować mniej restrykcyjną dietę. Nie można jednak zbyt szybko wzbogacać swojej diety o kolejny produkty i potrawy, bo regeneracja wątroby trwa długo (co najmniej 6 miesięcy), a zdarza się też tak, że dolegliwości odczuwane są przez chorego nawet przez rok, jeśli uszkodzenia, które poczynił wirus były duże.

Chory w swojej diecie powinien uwzględnić pełnowartościowe białko zwierzęce (twarożki, chude gotowane mięso, chude ryby, mleko, kefir, jogurt, gotowane jajka), a to dlatego, że jest ono niezbędne do regeneracji miąższu wątroby.

Uwaga! Nie można go dostarczać w nadmiarze.

Nadal zabronione są tłuszcze zwierzęce (wyjątkiem jest masło i niewielka ilość słodkiej śmietanki), a także gotowana i surowa kapusta, groch, fasola, soja, i kwaśne owoce, potrawy smażone, odgrzewane. Nie można stosować ostrych przypraw. Jeżeli wprowadza się do diety nowe gatunki pieczywa (zwłaszcza razowego), to trzeba zachować ostrożność.

Uwaga! Wszystkie leki doustne przechodzą przez wątrobę. Niektóre z nich działają na nią toksycznie. Dlatego medykamenty powinny być przyjmowane tylko wtedy, kiedy jest to konieczne. Chorzy na wątrobę powinni bezwzględnie informować lekarzy o tym fakcie, by uzyskać leki, które są najmniej szkodliwe dla chorego narządu.

W diecie rekonwalescenta po wirusowym zapaleniu wątroby bardzo istotną rolę odgrywają warzywa, ale tak dobrane i przyrządzone, by nie wywołały niepożądanych dolegliwości.

Zaleca się: zieloną sałatę, marchew, seler, pietruszkę, pomidory bez skórki, cykorię, dynię, buraki. Powinno się je gotować, a w pierwszym okresie dla ułatwienia trawienia dodatkowo przetrzeć lub drobno posiekać.

ostropest witalny Jeśli chcesz mieć zdrową wątrobę i woreczek żółciowy przeczytanie tej strony może być najlepiej zainwestowanymi minutami w Twoim życiu»

About these ads

9 thoughts on “Wirusowe zapalenie wątroby dieta

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s