Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?


wektor-owoce-i-warzywa_15-10986Warzywa i owoce pomagają zachować zdrowie

Warzywa i owoce są zdrowe. Ciągle to słyszymy, a co to konkretnie znaczy? Wybierając je w sklepie zwracaj uwagę nie tylko na to czy są świeże, ale kieruj się też ich kolorem, bo pomoże Ci to w dokładnym określeniu ich własności zdrowotnych.

Jak to jest możliwe?

Według naukowców, konkretne barwy roślin oznaczają ich zdolności chroniące nas np. przed nowotworami, pomagające zwalczać stany zapalne, a także spowalniające starzenie się organizmu.

Pomarańczowe i zółte warzywa i owoce

Zawierają flawonoidy, które działają jak antybiotyki, rozrzedzają krew i chronią przed rakiem.

Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, chronią przed miażdżycą. To także bogate źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami.

Ma działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Wzmacnia również odporność.

Zielone warzywa i owoce

Największa ich zaletą jest chyba zawartość saponin. To związki, które działają:

  • moczopędnie, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz pierwotniakobójczo.

Ponadto wzmagają wydzielanie śluzu, pobudzają produkcję soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego i dzięki temu przyspieszają trawienie tłuszczów.

Saponiny regulują również poziom cholesterolu. Warto też pamiętać o tym, że wiele zielonych warzyw to bogate źródło potasu i fosforu (np. sałata, natka pietruszki, ogórek i szpinak).

Błękitne i fioletowe warzywa i owoce

Główną i ważna ich zaletą jest wysoka zawartość polifenoli, które zachowują się w organizmie jak naturalne antybiotyki, a więc zwalczają zapalenia i infekcje.

Substancje te działają przeciwwirusowo oraz przeciwpasożytniczo. Zwalczają też grzyby. Niszczą wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i w efekcie chronią przed rakiem. Zapobiegają też chorobom serca.

Czerwone warzywa i owoce

Bogate źródło karotenoidów i dlatego są jak pierwsza pomoc dla komórek ciała. Te substancje pracują jako antyoksydanty, a wiec zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się komórek.

Wiele z nich (np. arbuz, pomidor, dzika róża, czerwone grejpfruty) zawiera likopen, który zapobiega chorobom serca i nowotworom. Warto też pamiętać, że czerwone warzywa i owoce zawierają także beta-karoten.

Błonnik witalnyBADANIA DOWODZĄ: Kto Dba o Higienę Wewnętrzną Organizmu, Ten Żyje Dłużej»

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s