Coś na zgagę


zgagaCo pomaga na zgagę?

Zgaga – nieprzyjemne pieczenie w przełyku…. To uczucie pewnie i Tobie jest znane – ale można z nim walczyć. Poznaj proste sposoby na pozbycie się tej dolegliwości…

Zgaga najczęściej atakuje wtedy, gdy jesteśmy przejedzeni, bo wtedy żołądek nie radzi sobie z trawieniem i zaczynamy odczuwać dyskomfort w przełyku, potem niesmak w ustach.

Dlaczego tak się dzieje?

Kwasy żołądkowe docierają do przełyku i podrażniają śluzówkę.

Uwaga! Zgaga może być tez wywołana przez niektóre potrawy.

Komu dokucza zgaga?

Sporadycznie może się zdarzyć każdemu z nas. Ale częściej są narażone:

  • kobiety w ciąży, zgaga jest normalnym objawem fizjologicznym, bo rozwijające się brzuchu mamy dziecko naciska na jej żołądek;
  • osoby po 50-tym roku życia, ponieważ ich mięśnie są osłabione, także mięśnie przełyku;
  • osoby mające nadwagę i otyłe, gdyż nadmiar kilogramów zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej.

Co może pomóc na zgagę?

Przede wszystkim racjonalna, zdrowa dieta, czyli jedzenie lekkich małych dań, unikanie niektórych produktów, nieprzejadanie się.

Uwaga! Jeżeli palisz papierosy, to je rzuć, bo osłabiają one mięśnie przełyku.

Zdrowa dieta na zgagę

Jeśli Twoim problemem jest zgaga, zacznij przestrzegać tych dietetycznych rad i wskazówek.

1. Jedz 5 posiłków dziennie.

Małe porcje jedzenia nie obciążą Twojego żołądka. Zamiast 2-3 obfitych posiłków jadaj 5 niedużych:

  • śniadanie, II śniadanie, obiad, przekąskę, kolację.

Posiłki jadaj o stałych porach.

2. Gotuj zdrowo.

Przyrządzaj gotowane dania (np. warzywa na parze,  chude mięso i ryby pieczone w foli). Unikaj potraw smażonych i panierowanych, wędzonych, grillowanych.

3. Lekkostrawne potrawy.

Do swojej diety włącz produkty, które są łagodne dla żołądka: 

  • chude twarogi, jogurt naturalny, kefir (mogą być bazą do koktajli i chodników).

Dania doprawiaj ziołami: koperkiem, natką pietruszki, bazylią, kminkiem, oregano.

4. Warzywa i owoce.

Jadaj te łatwo strawne, które nie obciążają żołądka: sałatę, cukinię, świeży ogórek bez skórki, marchewkę, buraki (najlepiej gotowane), banany, brzoskwinię, nektarynki, jabłka.

5. Pokarmy leczące zgagę.

Gdy odczuwasz pieczenie w przełyku, schrup kilka migdałów. Leczniczo działa siemię lniane (zmielone zalej wrzącą wodą i pij ciepłą zawiesinę).

Uwaga! Melisa łagodzi stres, więc zmniejsza wytwarzanie kwasów żołądkowych. Na zgagę warto przygotować sobie herbatkę: 1 łyżkę suszonej melisy zalej 2 szklankami wrzącej wody, parz 10 minut. Pij filiżankę po posiłkach.

Na to trzeba uważać przy zgadze

Niektóre pokarmy i napoje zwiększają produkcję kwasów żołądkowych i mogą wywoływać zgagę.

Są to:

  • ostre przyprawy (np. chilli, musztarda, ocet winny, ale również czosnek i cebula);
  • fast foody (hamburgery, frytki, hot dogi, placki ziemniaczane, zapiekanki, pizza);
  • kawa (zwłaszcza mocna, bez dodatku mleka), podobnie działa mocna herbata;
  • czekolada oraz czekoladowe cukierki, ciasta, torty;
  • cytrusy (grejpfruty, cytryny, pomarańcze oraz soki z tych owoców;zgaga
  • alkohol (zwłaszcza niskoprocentowy – piwo i wino oraz drinki z dodatkiem soków owocowych).

triphalaZrealizuj swoje marzenia o prawidłowo funkcjonującym układzie pokarmowym i komfortowym życiu bez bólów jelit, zgagi, niestrawności, biegunki, zaparć i wzdęć»…

About these ads

1 komentarz do “Coś na zgagę

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s