Dieta przy marskości wątroby


lifestyle-owoce_19-127650Dieta i zioła w leczeniu marskości wątroby

Marskość wątroby – przewlekły stan zapalny, który obejmuje całą wątrobę. Choroba ujawnia się w dwóch postaciach: zanikowej oraz przerostowej.

Na te dwie postaci marskości wątroby zapadają głównie panowie, a główna przyczyna to zatrucie alkoholem

Przed dłuższy okres marskość wątroby przebiega bez szczególnych objawów. Można skarżyć się na okresowe uciski  w wątrobie, wzdęcia, brak apetytu, nieregularne oddawanie stolca. Często spojówki maja zółte zabarwienie  i jest się słabym. Dość wcześnie pojawia się obrzęk śledziony, stwardnienie wątroby, a mocz jest ciemny.

Przy rozwoju marskości wątroby następuje: zmniejszenie się wątroby, wyraźny obrzęk śledziony i puchlina brzuszna, biegunki na zmianę z zaparciem stolca, stolce krwawe i krwotoki jelitowe, wymioty.

Jak dieta przy marskości wątroby?

Dieta bogata w białko i węglowodany.

Jeść białe gotowane mięso, świeży twaróg, świeżą maślankę i zsiadłe mleko. Do tego dużo owoców, a szczególnie gruszek i winogron.

Zioła w leczeniu marskości wątroby

1) 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami przyjąć 1 łyżkę mikstury z aloesu:

20 liści aloesu o wadze ok. 200 g przepuszcza się przez maszynkę do mięsa lub miażdży się w sokowirówce, do tej masy dodaje się po 50 g korzeni bzu czarnego, korzeni bukwicy lekarskiej i korzeni podróżnika, 1 litr czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości, 1 litr miodu pszczelego najlepiej z akacji. Naczynie wkłada się do większego naczynia z wrzącą wodą i gotuje na małym ogniu 1 godzinę.

Przecedzić dokładnie wyciskając. Miksturę trzeba trzymać w lodówce.

2) 10 min. później wypić 1 filiżankę do kawy wywaru z korzeni pokrzywy, ziela drapacza lekarskiego i ziaren owsa:

Po 50 g każdego ze składników miesza się dokładnie. 2 łyżki mieszanki zalewa się 0,5 litra wrzącej wody i  gotuje się na małym ogniu przez 10 min. przecedzić.

3) Dwie godziny po jedzeniu przyjąć 1 łyżkę mikstury z miodu pszczelego oraz liści aloesu (tak jak w pkt 1).

4) Wieczorem, jeśli jest zaparcie, to trzeba zrobić lewatywę z 1litra naparu z kwiatu rumianku:

4 łyżki kwiatu rumianku na 1 litr wrzącej wody.

Uwaga! Takie leczenie musi trwać 30 dni. Po siedmiodniowej przerwie trzeba przystąpić do kolejnego kursu leczenia według poniżej podanego planu.

1) Przez 30 dni na 30 min. przed głównymi posiłkami przyjmować po 1 łyżce naparu z jaskółczego ziela:

1 Płaską łyżeczkę jaskółczego ziela zalewa się 1 szklanką wrzącej wody i odstawia na 15 min. Przecedzić.

2) Na 10 min. przed głównymi posiłkami wypić po 1 filiżance wywaru z korzenia mniszka lekarskiego:

2 łyżki korzenia mniszka zalewa się 1 litrem wrzącej wody i gotuje się na małym ogniu 15 min. Przecedzić.

3) W ciągu kolejnych 10 dni wypijać na 20 min. przed głównymi posiłkami po 1 filiżance wywaru z korzeni omanu wielkiego:

1,5 łyżki korzenia omanu zalewa się 0,5 litra wrzącej wody i gotuje się na małym ogniu przez 30 min. Odstawić na 15 min i przecedzić

4) Po siedmiodniowej przerwie przez kolejne 30 dni pić napar z jaskółczego ziela i wywar z korzeni mniszka lekarskiego (tak jak w punkcie 1).

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 🙂

Reklamy

12 myśli na temat “Dieta przy marskości wątroby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s