Żywienie w chorobach wątroby


Dieta w chorobach wątroby

Osoby chore na wątrobę, trzustkę, pęcherzyk i drogi żółciowe powinny stosować dietę  lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu, bo konieczne to jest ze względu na upośledzone trawienie oraz wchłanianie w tych przypadkach chorobowych.

Uwaga! Należy tutaj ograniczyć tłuszcz zwierzęcy, a także obfitujący w cholesterol, a więc taki, który pochodzi z mięsa, wędlin, mleka, jaj oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw.

Trzeba również unikać pokarmów z dużą ilością błonnika.

Z diety usunąć gruboziarniste produkty zbożowe, a warzywa i owoce jeśc w postaci gotowanej, rozdrobnionej lub w postaci przecierów.

Jeżeli jest dobra tolerancja, to na surowo można jeść drobno startą marchew i sałatę.

Czego nie wolno jeść przy chorobach wątroby?

Z diety należy wykluczyć:

  • pokarmy wzdymające (groch, fasolę, warzywa kapustne, cebulowe, pory, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie;
  • ostre przyprawy;
  • używki (alkohol, kawę naturalną, kakao, mocną herbatę);
  • smażenie, pieczenie na tłuszczu;
  • pokarmy nieświeże, z dodatkiem środków konserwujących;
  • smalec, boczek, łój, słonina, podroby;
  • żółtka jaj, tłuste, mleko;
  • zupy na wywarach mięsnych, kostnych;
  • tłuste wędliny, mięsa, ryby, konserwy;
  • kaszę gryczaną, pęczak.

Zaleca się:

  • mleko, kefir, jogurt niskotłuszczowy, chude twarogi;
  • pieczywo pszenne, czerstwe;
  • chude wędliny, chude mięsa (cielęcina, indyk, kurczak) gotowane lub duszone bez obsmażania, pieczone w folii i pergaminie;
  • ścięte białka jaj;
  • dżemy bez pestek, marmolady, miód;
  • chude ryby (dorsz, sola, mintaj, morszczuk, sandacz) oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, bezerukowy, masło, miękkie margaryny, oliwa z oliwek dodawana na surowo;
  • warzywa gotowane(marchew, seler, pietruszka, pomidory bez skórki, kabaczki);
  • kisiele, galaretki;
  • owoce jagodowe, truskawki, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele gotowane, jabłka pieczone, gotowane;
  • makarony niskojajeczne, ryż, kasza manna, kasza jęczmienna;
  • przyprawy: sól, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia.

Produkty spożywcze dostosowane do diety w chorobach wątroby

9-dniowy Program Oczyszczania Wątroby…

Dołącz do 5% społeczeństwa, które ma czystą wątrobę i cieszy się dobrym zdrowiem!

Zapisz się za darmo»

Miłego dnia😉

2 thoughts on “Żywienie w chorobach wątroby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s