Oczyszczenie wątroby przy pomocy soków warzywnych według Tombaka


soki warzywneKuracja oczyszczająca wątrobę według Michała Tombaka

Kuracja oczyszczająca wątrobę przy pomocy oleju i soku z cytryny  jest najbardziej skuteczna, ale są osoby, które nie potrafią wypić oleju, a nawet nie znoszą jego zapachu.

W takim przypadku wątrobę można oczyścić mieszankami soków warzywnych.

Uwaga! Ta kuracja oczyszczania wątroby jest dłuższa, ale tym niemniej skuteczna.

Pozwala ona oczyścić wątrobę i rozpuścić kamienie żółciowe (jeśli są).

Instrukcja przeprowadzenia kuracji w ciągu 1 dnia:

1. Pijesz rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gorącej wody, do której należy wycisnąć sok z l cytryny.

2. Pijesz w ciągu dnia 3-4 razy po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi, buraka z sokiem
ze świeżego ogórka, w proporcji 10:3:3, (w ilości 250 g + 75 g + 75 g).

Kurację przeprowadzaj przez 2 tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzaj 4 kuracje po 14 dni co 3 miesiące, dalej – raz w roku.

Proporcja mieszanki soków (10:3:3) pozwala nie tylko rozpuścić kamienie, ale i wyczyścić przewody wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Odżywianie po oczyszczeniu wątroby

Musisz dokładnie wiedzieć jakie produkty szkodzą wątrobie i wyeliminować je ze swojej diety.

A są to:

  • smażone mięso, ryba, ostre tłuste przekąski (szczególnie zimne), żywność, która jest bogata w skrobię – biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki – zatykają tkanki wątroby, a także grzyby.

Przy chorobach wątroby ograniczyć trzeba ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę, kakao.

Uwaga! Chorą wątrobę wzmocni picie soków (burak + marchew), w proporcji 1:4, do 1/2 litra dziennie.

Niezbędne są także witaminy A, C, B, K. Duże ilości tych witamin znajdują się w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, śliwkach suszonych, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży, porzeczkach.

Przy stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego zalecana jest tzw. „uzdrawiająca kasza”

Składniki: 100 g przerośniętej pszenicy, 100 g gotowanych buraków, 100 g gotowanej marchwi, 100 g suszonych moreli.

Przygotowanie: Wszystko skręć na maszynce do mięsa, do masy dodaj 2 łyżki soku z cytryny i trochę miodu.

W smaku masa powinna być przyjemnie kwaskowa.

Masło śmietankowe i olej roślinny powinny być dodawane tylko do gotowych potraw, a nie w procesie obróbki kulinarnej.

Oczyszczanie wątroby olejem i sokiem z cytryny

Oczyszczanie wątroby przy pomocy oleju i soku z cytryny, które opisane jest tutaj, to tak jakby mała operacja bez użycia skalpela i dlatego należy się dobrze przygotować  zarówno pod względem organizacyjnym, jak i psychicznym.

Pierwsze oczyszczanie można przeprowadzić zużywając 150 g oliwki, przy kolejnym ilość oleju i cytryny można zwiększać o 200 g. Zamiast picia ziół przeczyszczających, dobrze jest oczyścić jelita robiąc lewatywę.

Przygotowanie: na 400 g przegotowanej wody dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Poprawi to efekt oczyszczania jelit.

9-dniowy Program Oczyszczania Wątroby…

Dołącz do 5% społeczeństwa, które ma czystą wątrobę i cieszy się dobrym zdrowiem!

Zapisz się za darmo»

Miłego dnia😉

3 thoughts on “Oczyszczenie wątroby przy pomocy soków warzywnych według Tombaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s