Leczenie niestrawności


niestrawnośćJak leczyć niestrawność?

Jedzenie, które spożyjesz, potrzebuje prawie dwóch dni, by przejść przez Twój układ trawienny i jeżeli zjesz go za dużo, to w przewodzie pokarmowym zrobi się „tłok”, a to utrudni trawienie oraz pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii wraz z toksynami.

No i pojawia się ból brzucha.

Jak sobie pomóc przy niestrawności?

Warto jeść cykorię, bo jej gorzkie listki są bogate w mangan, a ten pierwiastek usprawnia przemianę tłuszczów i cholesterolu.

Zawierają też tzw. intybinę, która pobudza produkcję soków żołądkowych oraz wydzielanie większej ilości żółci przez wątrobę.

Dzięki temu trawienie nabierze tempa.

Dobrze robi też gorzka herbata. Najlepiej czerwona (pu-erh).

Uwaga! Należy pić ją bez cukru, bo neutralizuje on jej cenne właściwości.

Dzięki zawartości manganu i teiny przyspiesza ona metabolizm.

Przy niestrawności dobrze jest wypić herbatkę z goździków. No nie jest ona zbyt smaczna, ale bardzo pomaga, bo hamuje procesy fermentacyjne w jelitach.

Przygotowanie: 1/2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalewa się szklanką wrzącej wody o parzy pod przykryciem kilka minut.

Dawkowanie: Pić trzy razy dziennie po 100 ml.

Zioła na niestrawność

Z pomocą przyjdzie rumianek lub mięta.

Przygotowanie naparu: łyżkę suszu zalewa się szklanką wrzącej wody i przykrywa na 10 minut. Odcedzić.

Dawkowanie: Pić dwa razy dziennie.

Napój imbirowy na niestrawność

Przygotowanie: kilka plasterków świeżego kłącza imbiru zalewa się w kubeczku gorącą wodą.

Wypić płyn, gdy lekko przestygnie, bo gorący mógłby spowodować czkawkę.

Napój z jałowca na niestrawność

Przygotowanie: łyżkę stołową suszonych owoców jałowca zalewa się szklanką wody o temperaturze pokojowej. Wymieszać, a następnie ogrzewać pod przykryciem pól godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić.

Pić do 3 razy dziennie.

A co na zgagę i czkawkę?

Gdy odczuwa się palenie w przełyku, to warto wtedy sięgnąć po migdały. Już 3-4 sztuki wystarczą, aby zobojętnić kwaśną treść pokarmową.

Uwaga! Przy dolegliwościach należy unikać pochylania się i kładzenia oraz intensywnego wysiłku.

Natomiast na czkawkę pomoże powolne zjedzenie łyzeczki niewielkiej ilości cukru lub wypicie niewielkiej ilości soku z cytryny (można go rozcieńczyć z wodą).

A na przyszłość pamiętać o tym, by jeśc powoli i nie połykać powietrza. 🙂

triphalaJak inteligentnie zapanować nad dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi a dodatkowo obniżyć ciśnienie krwi, pozbyć się nadwagi»…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s