Rzodkiew czarna w leczeniu wątroby


rzodkiew czarnaZastosowanie rzodkwi czarnej w leczeniu wątroby i dróg żółciowych

Rzodkiew czarna jest rośliną jedno-lub dwuletnią z rodziny Krzyżowych, która pochodzi z Azji. Obecnie jest powszechnie uprawiana w wielu krajach, w tym także w Polsce. Jest rośliną klimatu chłodnego. W warunkach długiego i ciepłego dnia dnia szybko wydaje pędy kwiatowe i korzeń parcieje. Do celów leczniczych zbierane są świeże, wyrośnięte oraz dojrzałe korzenie rzodkwi czarnej. Suszenie korzeni powoduje wyraźną utratę związków czarnych.

Podstawowe związki czynne rzodkwi czarnej

Korzeń rzodkwi czarnej zawiera mieszaninę glikozydów gorczycowych,zwanych glukozynolatami, które łatwo ulegają  hydrolizie do izosiarkocyjanianów allilu lub bu-tylu oraz kwaśnego siarczanu potasowego i glukozy. Wykryto również pokrewne związki, które nie mają charakteru glikozydów, jak rafanina i rafanozyna A. Izosiarkocyjaniany allilu i butylu są cieczami. Pierwszy z nich jest głównym składnikiem olejku eterycznego z nasion gorczycy czarnej.

Działanie rzodkwi czarnej

Korzeń tej rośliny, to silny środek żółciotwórczy. Jednocześnie zwiększa ruchy przewodów żółciowych, a obniża stan napięcia zwieracza bańki wątrobowej. W ten sposób ułatwia dopływ żółci do dwunastnicy. Przywraca także naturalny ruch jelit oraz zwiększa wytwarzanie soków trawiennych, powoduje poprawę procesów trawienia i przyswajania pokarmów. Przetwory z rzodkwi czarnej mogą być przyjmowane przez dzieci, młodzież oraz osoby starsze.

Uwaga! Nie należy przyjmować soku z rzodkwi czarnej na czczo i w zbyt dużych ilościach, gdyż może to spowodować podrażnienie błony śluzowej żołądka, wymioty i białkomocz.

Zastosowanie rzodkwi czarnej

Przetwory z korzenia rzodkwi czarnej zalecane są w przewlekłych, łagodnych stanach zapalnych i uszkodzeniach wątroby , niedostatecznym wytwarzaniu żółci, jej zastoju oraz skłonności do kamicy żółciowej. Wyciągi z korzenia rzodkwi czarnej wchodzą w skład preparatów Raphacholin i Raphalamid.

Przetwory z rzodkwi czarnej

Świeży korzeń z rzodkwi czarnej zalecany jest w postaci sałatki, w ilości 50-150 g dziennie, w niedoczynności wątroby. Sok z świeżego korzenia rzodkwi: obierasz korzenie, tniesz na kawałki i przepuszczasz przez maszynkę do mięsa, a następnie wyciskasz sok. Na 2 szklanki soku dodajesz 3/4 szklanki cukru lub miodu.  Mieszaj, aż się rozpuści. Sok można przechowywać w lodówce 3-5 dni. Pij 3 razy dziennie po 1 łyżce i stopniowo zwiększaj dawkę do 3 łyżek 3 razy dziennie. Po 2 tygodniach stopniowo zmniejszaj dawkę. Jest to kuracja ogólnie wzmacniająca i regulująca czynność układu pokarmowego, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Sok otrzymasz także, gdy przysypiesz cukrem kawałki rzodkwi w słoiku i pozostawisz w temperaturze pokojowej na kilka dni. Raphacholin, drażetki zawierające wyciąg z rzodkwi, kwas dehydrocholowy, węgiel leczniczy i olejek miętowy. Zażywaj1-2 drażetki 3 razy dziennie w  chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz przewodu pokarmowego po skonsultowaniu się z lekarzem. Raphalamid, drażetki zawierające wyciąg z rzodkwi, węgiel leczniczy, alkaloidy siwca żółtego, ferulamid i olejek miętowy. Stosuj jak preparat poprzedni.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s