Naturalne obniżenie cholesterolu


Jak naturalnie obniżyć cholesterol?

cholesterolBłonnik pokarmowy

Są to różne związki, które wytwarzane są z udziałem roślinnych błon komórkowych.

Błonnik występuje obficie w licznych owocach (szczególnie dużo jest go w ich skórkach),łuskach ziaren zbóż, płatkach owsianych i jęczmiennych, w roślinach śluzowatych (np. nasionach lnu, gorczycy, babki płesznik, prawoślazu), w warzywach (np. kalafiorze, kapuście, brokułach, brukselce) w grochach, fasoli, kukurydzy, orzechach, algach morskich itd.

Jest on słabo trawiony w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (z wyjątkiem przeżuwaczy).

Uwaga! Błonnik nawet w małych ilościach wywiera wielokierunkowe prozdrowotne działanie.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Rozróżniane są dwa rodzaj błonnika rozpuszczalny ((np. pektyny, śluzy, gumy roślinne) i nierozpuszczalny (np. celuloza , chemiceluloza, lignina).

Jest on w różnych produktach roślinnych zazwyczaj (ale nie zawsze) mieszaniną części rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w proporcjach bardzo zmiennych.

Zdrowotne działanie błonnika

Zwłaszcza rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a ponadto ułatwi pasaż treści jelitowej i wypróżnienie, zwiększa uczucie sytości, wzmaga działanie sokopędne (sok żołądkowy i trzustkowy), pomaga utrzymać równowagę wśród szczepów bakterii, które żyją w przewodzie pokarmowym, obniża poziom glukozy po posiłkach, czyni żółć bardziej płynną.

Wpływ różnych rodzajów błonnika na poziom cholesterolu w osoczu

błonnik

Oprócz tego błonnik:

  • zapobiega otyłości;
  • stanom zapalnym okrężnicy;
  • obniża poziom estrogenów i testosteronu.

Wartości graniczne stężeń cholesterolu we krwi osób dorosłych

cholesterol

Dieta w profilaktyce cholesterolowej

Właściwa dieta pozwoli Ci utrzymywać cholesterol na prawidłowym poziomie, a także umożliwi jego normalizację, w znacznym stopniu zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Tak więc:

  • spożywaj codziennie 4-5 małych posiłków.
  • wyklucz z diety tłuste produkty zwierzęce (tłuste mięsa, wędliny, żółte sery).
  • ogranicz smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu i w panierce.
  • jedz każdego dnia warzywa i owoce, staraj się dodawać je do każdego posiłku.
  • wybieraj produkty, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, np. pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki owsiane.
  • pij codziennie około 2 litrów płynów.

Uwaga! Codziennie staraj się wygospodarować minimum 30 minut na aktywność fizyczną  (chodź na spacery, zamień windę na schody, zacznij jeździć na rowerze).

Stres i nałogi – z tym musisz walczyć…

Stres towarzyszy nam wszystkim i jest to niezależne od rodzaju i miejsca wykonywanej pracy. Nie sposób go uniknąć, ale możesz w łatwy i skuteczny sposób ograniczyć jego negatywne oddziaływanie na swój organizm.

Co trzeba zrobić?

Po prostu:

  • rób sobie przerwy w pracy, np. wyjdź na 15 minut na taras lub wykonaj telefon do kogoś bliskiego;
  • nie zabieraj pracy do domu;
  • jeśli masz hobby planuj czas tak, aby przynajmniej raz w tygodniu móc oddać się swojej pasji;
  • rzuć palenie – ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia;
  • znacznie zwiększa się u osób palących papierosy;
  • ogranicz spożycie alkoholu, bo  jego nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Prawidłowa waga ciała w walce z cholesterolem

Nadwaga, czyli wysoka zawartość tkanki tłuszczowej w ciele jest często konsekwencją niewłaściwej diety i stanowi ryzyko wystąpienia chorób serca.

Sprawdź, ile wynosi Twój wskaźnik masy ciała: BMI (Body Mass Index).

cholesterol

Jadłospis na obniżenie cholesterolu

Dieta wspomagająca obniżanie poziomu cholesterolu nie musi być jednostajna i niesmaczna. Skorzystaj z przykładowych jadłospisów na urozmaicone i zdrowe posiłki. Gramaturę produktów dobierz
do indywidualnych potrzeb swojego organizmu (płeć, wiek, aktywność fizyczna).

Jadłospis 1

Śniadanie:

Pieczywo pełnoziarniste, chudy twaróg ze szczypiorkiem, zielona herbata.

II śniadanie:

Jogurt naturalny, jabłko, świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Obiad:

Ryż biały długoziarnisty, pierś z kurczaka pieczona w folii, surówka z marchewki , woda niegazowana, Danacol.

Podwieczorek:

Sałatka owocowa (pomarańcza, mandarynki, jabłko, gruszka), garść orzechów nerkowca, woda niegazowana.

Kolacja:

Pieczywo pełnoziarniste, wędlina drobiowa, sałata, pomidor, szczypiorek, herbata owocowa bez cukru.

Jadłospis 2

Śniadanie:

Płatki zbożowe, mleko 1,5% tł., herbata bez cukru.

II śniadanie:

Pieczywo pełnoziarniste, wędlina drobiowa, ogórek, rzodkiewka, woda niegazowana.

Obiad:

Kasza gryczana, chuda cielęcina, ogórek konserwowy, woda niegazowana, Danacol.

Podwieczorek:

Jogurt naturalny, suszone owoce, woda niegazowana.

Kolacja:

Pieczywo pełnoziarniste, wędlina drobiowa, papryka czerwona, papryka zielona, herbata bez cukru.

Jadłospis 3

Śniadanie:

Pieczywo razowe, 1 jajko na twardo, sałata, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa z mlekiem 1,5% tł.

II śniadanie:

Sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, papryka, oliwki, ser feta, oliwa z oliwek, bazylia), woda niegazowana.

Obiad:

Kasza pęczak, pieczony łosoś, brokuły, woda niegazowana, Danacol.

Podwieczorek:

Kefir, jabłko, świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Kolacja:

Pieczywo razowe, chudy twaróg, pomidor, cebula, herbata zielona.

Jadłospis 4

Śniadanie:

Musli z mlekiem 1,5% tł., herbata bez cukru.

II śniadanie:

Pieczywo żytnie, wędlina z indyka, sałata, pomidor, papryka, szczypiorek, herbata bez cukru.

Obiad:

Makaron z pełnego ziarna, cukinia, pomidory krojone, czarne oliwki, nasiona słonecznika, woda niegazowana, Danacol.

Podwieczorek:

Jogurt naturalny, truskawki, świeżo wyciskany sok z marchwi.

Kolacja:

Pieczywo żytnie, wędlina z indyka, sałata, rzodkiewka, herbata zielona.

Jadłospis 5

Śniadanie:

Bułka grahamka, polędwica, sałata, pomidor, bazylia, herbata bez cukru.

II śniadanie:

Jogurt naturalny, pestki dyni, rodzynki, herbata zielona.

Obiad:

Naleśniki z mąki żytniej, jabłka z cynamonem, woda niegazowana, Danacol.

Podwieczorek:

Sałatka z brokułów (brokuły, ser feta, kukurydza, nasiona słonecznika), woda niegazowana.

Pieczywo pełnoziarniste, wędlina z kurczaka, plastry łososia, pomidory, herbata bez cukru.

Błonnik witalnyTriumf Matki Natury nad wysokim cholesterolem»

Advertisements

6 thoughts on “Naturalne obniżenie cholesterolu”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s