Szanta zwyczajna w leczeniu wątroby


Zastosowanie szanty zwyczajnej w leczeniu wątroby i dróg żółciowych

Szanta zwyczajna to bylina z rodziny Wargowatych. Jest rozpowszechniona od Wysp Kanaryjskich po Azję Środkową. W naszym kraju pospolita na rumowiskach i przy zabudowaniach na niżu oraz w niższych partiach górskich. Niekiedy uprawiana.

Do celów leczniczych zbiera się od czerwca do września w okresie zakwitania ulistnione, kwitnące pędy mniej więcej w połowie wysokości oraz zrywa i dołącza liście odziomkowe i następnie suszy w suszarniach naturalnych, w cieniu i przewiewie, rozłożone cienką warstwą, bądź w suszarniach lekko ogrzewanych do temperatury 35 st. C.

Tak otrzymuje się surowiec – ziele szanty zwyczajnej.

Podstawowe związki czynne szanty zwyczajnej

Ziele szanty zwyczajnej zawiera mieszaninę związków dwuterpenowych (m.in.marubinę – do 1%, premarubinę i wulgarol), ponadto garbniki (do 7%), fitosterole (m.in.β sytosterol), trójterpeny, jak kwas ursolowy (około 0,1%), betonicynę, cholinę, kwasy organiczne, śluzy, cukry, a także sole mineralne.

Działanie szanty zwyczajnej

Przetwory z ziela szanty zwyczajnej m.in. pobudzają czynność wydzielniczą wątroby, działając żółciopędnie. Działają też rozkurczowo na mięśnie gładkie dróg żółciowych, dzięki czemu ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy i przeciwdziałają zastojom w pęcherzyku żółciowym.

Uwaga! Duże dawki przetworów z szanty zwyczajnej powodują spadek ciśnienia krwi i zaburzenia rytmu serca.

Zastosowanie szanty zwyczajnej

Przetwory z ziela szanty zwyczajnej stosowane są przede wszystkim w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego , związanych ze zmniejszonym wytwarzaniem oraz osłabionym przepływem żółci do dwunastnicy.

Również w kamicy żółciowej, a ponadto w zaburzeniach trawiennych, które wynikają ze zbyt małej ilości soku żołądkowego.

Jest także składnikiem granulatu ziołowego Cholegran, który stosowany jest w wyżej wymienionych schorzeniach.

Przetwory z szanty zwyczajnej

Napar z ziela szanty: 1 1/2-2 łyżki ziela zalej 2 szklankami letniej wody i ogrzewaj łagodnie pod przykryciem do wrzenia. Odstaw na 15 min i przecedź.

Dawkowanie: Pij 1/3-1/2szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami jako środek żółciotwórczy, żółciopędny, moczopędny i wykrztuśny.

Zioła żółciopędne: zmieszaj po 50 g ziela szanty i ziela pięciornika gęsiego oraz po 25 g ziela rzepiku, ziela krwawnika, kwiatów rumianku oraz rozdrobnionych korzeni lukrecji i korzeni cykorii.

Zalej 2 łyżki ziół 2 1/2 szklankami ciepłej wody i ogrzewaj powoli do wrzenia. Odstaw na 10 min i przecedź do termosu.

Dawkowanie: Pij 3 razy dziennie po 2/3 szklanki na 1 godz. przed jedzeniem w niedoczynności wątroby i niedostatecznym wydzielaniu żółci.

Zioła w zapaleniu wątroby: zmieszaj po 50 g ziela szanty zwyczajnej, liści orzecha włoskiego i ziela nawłoci oraz po 25 g liści szałwii, kwiatów kocanki, ziela uczepu trójdzielnego,liści porzeczki czarnej i kwiatów krwawnika lub kwiatów rumianku.

Wsyp do termosu 2-3 łyżki ziół i zalej 2 1/2 szklanki wrzącej wody. Zamknij i odstaw na 1 godz.

Dawkowanie: Pij 2/3 szklanki3 razy dziennie między posiłkami w wirusowym zapaleniu wątroby jako uzupełnienie leków stosowanych w szpitalnym okresie choroby w uzgodnieniu z lekarzem.

Także w nieżycie żołądka i jelit. Zioła działają głównie przeciwzapalnie i odtruwające.

ostropest witalny Jeśli chcesz mieć zdrową wątrobę i woreczek żółciowy przeczytanie tej strony może być najlepiej zainwestowanymi minutami w Twoim życiu»

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s