Dieta wątrobowa potrawy cz.1


Przepisy diety wątrobowej

menu-szablon-restauracja-materiał-wektor_34-30231Zupa warzywna z kiełkami

Składniki dla 4 osób: 1,2 l bulionu warzywnego | 50 g makaronu nitki | 1 korzeń pietruszki | 4 marchewki | pól selera naciowego | 2-3 liście kapusty pekińskiej | 50 g kiełków fasoli mung | sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujesz według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.

Pietruszkę myjesz, obierasz i trzesz na tarce o dużych oczkach.

Umyj i pokrój w słupki seler naciowy.

Kiełki fasoli mung płuczesz, a liście kapusty pekińskiej drzesz na małe kawałki.

Zagotuj bulion, dodaj marchew, seler oraz pietruszkę i gotuj przez 25 minut. Następnie przypraw zupę solą i pieprzem. Dodaj kapustę i kiełki. Gotuj jeszcze 5-10 minut.

Zupa dyniowa

Składniki dla 2 osób: 0,4 l bulionu drobiowego | 100 ml śmietany 10% | 2 małe dynie | pól selera naciowego | 1 korzeń pietruszki | ząbek czosnku | łyżeczka koncentratu pomidorowego | łyżka posiekanej natki pietruszki | łyżka oliwy z oliwek | łyżka masła | imbir | sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Odcinasz czubki z obu dyń,  aby powstały „przykrywki”, a pozostałe części dyni wydrąż i usuń nasiona. Miąższ pokrój w drobną kostkę.

Umyty seler, pokrój w plasterki, a pietruszkę, umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Czosnek umyj, obierz i bardzo drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek oraz masło i podsmaż na nich przez kilka minut warzywa. Warzywa dopraw imbirem i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Smaż jeszcze przez 5 minut.

Następnie dodaj miąższ z dyni i wszystko wymieszaj.

Dodaj bulion i duś całość pod przykryciem przez 20-25 minut.

Po ugotowaniu zmiksuj zupę, wymieszaj ją ze śmietaną, podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Udekoruj natką pietruszki.

Zupa rybna

Składniki dla 2 osób: 30 dag fileta z białej ryby morskiej | 0,6 l bulionu warzywnego | 4 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | łyżka oliwy z oliwek | łyżka posiekanej natki pietruszki | kurkuma | sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Opłukaj i osusz rybę. Pokrój ją na kawałki.

Umyj warzywa. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W głębokiej patelni podgrzej oliwę i podsmaż krótko warzywa. Dodaj bulion, przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą i całość zagotuj.

W patelni umieść również kawałki ryby i wszystko gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby dopraw zupę.

Zupę możesz podać posypaną natką pietruszki.

Zupa jagodowa

Składniki dla 2 osób: 50 dag jagód | 20 dag makaronu świderki, gwiazdki lub nitki | 1,5 l wody | 0,2 l mleka | 1 łyżka mąki ziemniaczanej | cukier i sól

Sposób przygotowania:

Przebierz, oczyść, opłucz i osusz jagody.

Zalej owoce gorącą wodą i gotuj przez około 15 minut. Przetrzyj przez sito.

Przecier zagotuj.

Wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną, tak by powstała jednolita masa. Wlej ją do wrzącego przecieru jagodowego i zagotuj (cały czas mieszając).

Zupę dopraw cukrem do smaku.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i podaj razem z zupą.

Wołowina z buraczkami

Składniki dla 2 osób: 20 dag wołowiny | 4 ziemniaki | 25 dag ugotowanych buraków | kilka liści białej kapusty | 0,25 l bulionu warzywnego lub wołowego | pól cebuli | 2 łyżki masła | łyżka posiekanej natki pietruszki | sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz wołowinę. Pokrój ją w kostkę.

Obraną i umyta cebulę, drobno posiekaj.

Do miski włóż mięso i cebulę, dodaj masło i zalej bulionem. Całość umieść na 5 minut w kuchence mikrofalowej nastawionej na 850 watów.

Umyj liście kapusty i podrzyj je. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Warzywa dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Gotuj w kuchence mikrofalowej (nastawionej na 450 watów) jeszcze przez około 20 minut.

Po ugotowaniu potrawę, w miarę potrzeby dopraw i posyp natką pietruszki.

Cielęcina z ryżem

Składniki dla 4 osób: 4 kotlety cielęce (po 15 dag) | 0,2 l groszku z puszki | 4-5 marchewek | 20-25 dag ryżu | 0,6 l bulionu warzywnego | 0,1 l śmietany 10% | 2 łyżki musztardy | sok z połowy cytryny | łyżeczka kurkumy | sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz kotlety. Natrzyj je sola oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.

Umyj i obierz marchewki. Pokrój w kostkę.

Roztop w rondelku masło i obsmaż na nim kotlety, ze wszystkich stron. Dodaj do mięsa marchewki, wlej 0,2 l bulionu i duś około 30 minut. Po 20 minutach dodaj odsączony z zalewy groszek.

Ryż wsyp do garnka i zalej resztą (0,4 l) gorącego bulionu. Dodaj szczyptę soli oraz kurkumę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Wyjmij z rondelka kotlety i warzywa.

Do sosu powstałego z bulionu dodaj śmietanę i musztardę. Wszystko wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez kilka minut.

Kotlety podaj z ryżem i warzywami, polane sosem.

Pierś z kurczaka w migdałach

Składniki dla 2 osób: 30 dag piersi z kurczaka | 1 papryka | 4 marchewki | 20 ml bulionu warzywnego | 2 łyżki płatków migdałów | łyżka oleju | gałka muszkatołowa | pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Umyj kurczaka i rozbij na płasko. Osusz, oprósz solą i pieprzem.

Rozgrzej na patelni olej i smaż mięso po 5 minut z każdej strony.

Umyj paprykę i pokrój w słupki. W rondlu podgrzej bulion i uduś na nim warzywa przez około 5 minut. Przypraw je solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Na osobnej patelni upraż płatki migdałowe i obsyp nimi piersi kurczaka.

Podaj z warzywami.

Pierś indyka nadziewana brzoskwiniami

Składniki dla 2 osób: 30 dag fileta z piersi indyka | 1 brzoskwinia z puszki | 20 g suszonych żurawin | przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie mięso i osusz. Natrzyj przyprawą. Wykonaj 2 nacięcia wzdłuż całego fileta (utworzą się 2 „kieszenie”).

Mięso natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Brzoskwinie umyj i obierz z skórki.

W pierwszą kieszonkę włóż brzoskwinie, a w drugą żurawiny. cały filet zeszyj (możesz spiąć wykałaczkami) i owiń aluminiową folią spożywczą.

Indyka umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz około godziny w temperaturze 250 st. C.

Po wyjęciu polej sosem, który wyciekł z mięsa w czasie pieczenia, żeby była bardziej soczysta.

Deser ryżowy

Składniki dla 2 osób: 25 dag ryżu | 4 jabłka | 0,4 l mleka | 0,6 l wody | pół serka homogenizowanego (ok. 75 g) | goździki | cukier i sól

Sposób przygotowania:

Zalej ryż wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę.

Następnie go przecedź, dodaj mleko i jeszcze raz zagotuj. Umyj jabłka, wydrąż je i pokrój w drobną kostkę lub zmiksuj blenderem.

D ryżu z mlekiem dodaj najpierw serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj, a potem dodaj owoce i ponownie delikatnie wymieszaj.

Deser ozdabiasz goździkami i doprawiasz odrobiną soli oraz cukru do smaku.

Produkty dozwolone i zabronione w chorobach wątroby

co jeść a co nie jeść

 

Miałem zniszczoną wątrobę, a teraz… Pewien znany dietetyk zmieszał 2 składniki, które odnawiają wątrobę w niecałe 30 dni…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s