Co jeść aby obniżyć cholesterol?


Produkty obniżające poziom cholesterolu we krwi

dieta-clipart-icon_434620Tętnica młodego, zdrowego człowieka wygląda w następujący sposób:

to taka rurka o gładkich ścianach i dużym przekroju, a krew płynie przez nią jak rwący potok i dostarcza do poszczególnych tkanek i narządów tlen oraz niezbędne produkty.

Niestety z biegiem lat tętnice wyglądają coraz gorzej.

Jak odetkać tętnice?

Na stan tętnic wpływa nie tylko upływa czasu, ale także tłusta dieta, palenie papierosów, stres oraz brak aktywności fizycznej.

Wszystko to sprawia, że tętnica traci elastyczność i robi się coraz węższa, a w dodatku na jej ściankach osadzają się blaszki miażdżycowe – nadmiar cholesterolu, który pochodzi ze złej diety.

Uwaga! Jeżeli stężenie cholesterolu we krwi przekracza 200 mg/dl, to znaczy, ze jak najszybciej trzeba go obniżyć.

Co to są blaszki miażdżycowe?

Są one wykrywane najczęściej na ścianie aorty brzusznej przypadkowo podczas badania USG jamy brzusznej lub przeglądowego zdjęcia RTG brzucha.

Są one wynikiem odkładania się złogów cholesterolu, a więc miażdżycy. Takie zmiany nie dają dolegliwości bólowych.

Uwaga! Warto wykonać lipidogram, czyli badanie poziomu cholesterolu we krwi, jego frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów, a palacze powinni jak najszybciej rzucić palenie i nie dopuszczać do nadwagi.

Szczególnie powinny o to zadbać osoby z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym.

Koper włoski na cholesterol

Przygotowanie: szklankę zmielonych nasion kopru włoskiego i 2 łyżki rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego wsypujesz do słoja i dodajesz do tego 2 szklanki płynnego miodu, litr wrzącej wody i staranie wymieszaj.

Odstawiasz słój na kilka dni.

Następnie przecedź i przelej do butelek.

Dawkowanie: pij po łyżce 3 razy dziennie.

Miód na cholesterol

Przygotowanie: 10 dużych nieobranych cytryn zanurzasz na 15 minut we wrzącej wodzie. Następnie przekrój cytryny i wyciśnij z nich sok, dodaj 1 kg miodu lipowego oraz 10 główek czosnku przepuszczonych przez praskę.

Wymieszaj starannie i odstaw na 10-14 dni w chłodne miejsce.

Dawkowanie: gotową miksturę pij 4 razy dziennie po łyżeczce.

Imbir na cholesterol

Warto do swojego jadłospisu wprowadzić kłącze imbiru, które znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi i właściwie pod każda postacią rozrzedza krew.

Kawałki świeżego imbiru możesz wkroić do herbaty, a utarty świeżo korzeń imbiru dodawać do niegorących potraw.

Czosnek na cholesterol

Czosnek także zadba o stan Twoich naczyń krwionośnych, bo zapobiega tworzeniu się basze miażdżycowych w tętnicach oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jest on pożądany w każdej postaci.

Można go pokroić na kanapki, dodać do sałatek, jak również gorących potraw.

Dzisiaj masz szansę wyrwać się ze szponów podwyższonego cholesterolu i trójglicerydów – bez morderczych ćwiczeń i sztucznych leków…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

2 thoughts on “Co jeść aby obniżyć cholesterol?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s