Dieta oczyszczająca wątrobę


cleansing-the-bodyDieta dla wątroby: jak oczyścić wątrobę?

Wątroba to toksykologiczne centrum organizmu, które pomaga mu usunąć szkodliwe substancje, a także unieszkodliwia dostające się do organizmu toksyny (trucizny, leki, konserwanty i inną „chemię”).

Wątroba jest istnym „pracoholikiem” i pracuje bez żadnych wakacji, stale filtrując krew.

Każdy z nas – świadomie lub nieświadomie obciążą swoją wątrobę. Niebezpieczny jest alkohol, o którym każdy wie, ale też tłuste potrawy, nadmiar słodyczy, antybiotyki, środki przeciwbólowe, infekcje itp..

Wątroba czasem potrzebuje naszej pomocy, a najlepiej sprawdza się w tym odpowiednia dieta, która pomoże oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn.

Przygotuj się do diety

Postaraj się na jakiś czas zrezygnować z papierosów (jeżeli palisz) i alkoholu, bo zawierają bardzo dużo wolnych rodników i toksyny, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jeżeli nie potrafisz całkowicie zrezygnować z palenia tytoniu, to przynajmniej ogranicz do minimum liczbę wypalanych dziennie papierosów i powstrzymaj się od palenia na pusty żołądek.

Zazwyczaj problemy z wątrobą pojawiają się u osób, które się przejadają i jedzą zbyt dużo ciężkostrawnego pożywienia (np. tłuste mięso, kiełbasa, boczek, ostre sosy itp.).

Podstawą diety wątrobowej jest wykluczenie z jadłospisu przede wszystkim produktów tłustych, pieczonych na tłuszczu lub dużej ilości oleju, dań marynowanych, pikantnych, konserwowanych i wędzonych.

Należy też powstrzymać się od picia kawy, słodkich napojów gazowanych, lodów i ostrych sosów z pieprzem, chilli itp.

Wątroba nie radzi sobie ze swoją pracą, gdy brakuje jej witamin. Dlatego trzeba jej ich dostarczyć i jeść więcej warzyw i owoców. Ulubione produkty wątroby to: marchew, buraki, cytrusy, karczochy i pasternak.

Oprócz warzyw i owoców dieta powinna być bogata w białko i witaminę B12, a te składniki znajdują się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz produktach mlecznych.

Białka zostaną wykorzystane przez watrobę w syntezie białek w organizmie (w tym ciał odpornościowych), a zatem taka dieta wzmocni też układ odpornościowy przed sezonem przeziębień.

Opracowanie diety wątrobowej

Odciążenie wątroby i oczyszczenie jej ze zgromadzonych w jej komórkach toksyn, by mogła się zregenerować nie jest wcale takie trudne. Po prostu wystarczy zastosować co najmniej raz w roku odpowiednią dietę oczyszczającą.

Jadłospis można dostosować do swoich upodobań i preferencji, ale ogólne zasady są następujące:

  • jedz często, ale w małych porcjach (200 g wystarczy na pokrycie wszystkich potrzeb organizmu);
  • dieta powinna zawierać dużo białka w postaci dań z  chudego mięsa, mleka i ryb (według własnych preferencji smakowych);
  • zmniejszyć do minimum węglowodany proste w postaci cukru i wyrobów cukierniczych, a zwiększyć spożycie węglowodanów złożonych (np. miód);
  • do minimum zmniejszyć spożycie tłuszczów, a tłuszcz zwierzęcy zastąpić olejem roślinnym;
  • jeśc pokarmy surowe lub ugotowane na parze, gotowane lub upieczone w foli.

Magiczny koktajl na wątrobę

Aby wzmocnić efekt diety oczyszczajaćej warto pić „magiczny koktajl na wątrobę

Przygotujesz go w następujący sposób:

1/3 szklanki soku z burka, obranego ze skóry ogórka, cytrynę i jabłko przepuścić przez sokowirówkę lub zmiażdż blenderem, dodaj do mieszanki 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj i wypij koktajl.

Koktajl pomaga w usunięciu toksyn, oczyszcza ze złogów, ma działanie żółciopędne i przeczyszczające.

Komplet produktów potrzebnych do przygotowania diety wątrobowej

Lista produktów, które mogą być spożywane w diecie oczyszczającej wątrobę:

  • produkty zbożowe – czerstwy biały lub brązowy chleb, niesłodkie ciasteczka;
  • zupy warzywne, kasze przygotowane na bulionie warzywnym, zupy mleczne, wegetariański kapuśniak i barszcz ukraiński, gotowane warzywa bez tłuszczu;
  • chuda wołowina i chuda wieprzowina, kurczak bez skóry, gulasz, pulpety gotowane na parze;
  • ryby gotowane, duszone lub pieczone w folii;
  • tłuszcze w postaci masła śmietankowego (o objętości łyżeczki) i tyle samo oleju roślinnego. Nie gotować!
  • dowolne warzywa, ale nie można ich smażyć;
  • owsianka na mleku, kasze (oprócz  kaszy manny);
  • makarony pierwszego gatunku;
  • nie więcej niż dwa jaja na dzień;
  • wszystkie rodzaje owoców i jagód, oprócz tych bardzo kwaśnych;
  • mleko i niskotłuszczowe posiłki mleczne (ale nie odtłuszczone);
  • soki, herbata, herbaty ziołowe i z dzikiej róży, kawa zbożowa.
  • miód.

Przykładowy jadłospis diety wątrobowej

Opcja 1

  • Śniadanie – sałatka z kapusty z jabłkiem (100 g), gotowana ryba (100 g), wywar z dzikiej róży;
  • 2 śniadanie – twaróg 5% zawartością tłuszczu, kompot z malin;
  • Obiad – zupa jarzynowa z makaronem z zieleniną (100 g), gotowana pierś z kurczaka z kaszą gryczaną (150 gramów), sok z mieszanych warzyw;
  •  Podwieczorek – jajko na miękko, herbata z kruchymi ciasteczkami;
  • Kolacja – kasza jaglana z dynią (200 g), szklanka kefiru;

Opcja 2

  • Śniadanie – płatki owsiane z owocami (200 g), zielona herbata z rumiankiem;
  • 2 śniadanie – marchew z olejem roślinnym (150 g), sok jabłkowy;
  • Obiad – kapuśniak wegetariański (100 g), kotlet przygotowany na parze z warzywnym ragout (150 g), herbata czarna z cytryną;
  •   Podwieczorek jogurt pitny z owocami;
  •   Kolacja – omlet na parze z dwóch jaj z pomidorem i serem (200 g), herbata ziołowa z mięty.

Opcja 3

  • Śniadanie – kasza jaglana z wiśniami (200 g), herbata czarna z cytryną;
  • 2 śniadanie – zapiekanka warzywna (150 g), sok pomidorowy;
  • Obiad – barszcz ukraiński wegetariański (100 g), ryba z duszoną kapustą (150 g), wywar z dzikiej róży;
  •  Podwieczorek – chudy twaróg z owocami;
  •   Kolacja – kasza gryczana na mleku (200 g) kruche ciasteczka i zielona herbata.

Porcje w głównych posiłkach można maksymalnie zwiększyć o 100 g, a ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2 godziny przed snem.

Jeśli kładziesz się spać bardzo późno, to wtedy po godz. 18-19 przejdź na lekkie zakąski, sałatki warzywne lub owocowe. Potraw mięsnych lub rybnych lepiej po 19 nie jeść, bo są one trawione 3-4 godziny.

Warto do diety włączyć też Błonnik Primvitalny, który nie tylko doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ale także pomaga zwalczyć zaparcia i obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Może być  też stosowany podczas kuracji odchudzających, a także profilaktycznie celem zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby cywilizacyjne (np. miażdżycę, cukrzycę, otyłość).

Można go traktować jako uniwersalny dodatek do żywności (smakiem przypomina składnik muesli czy płatków śniadaniowych). Znakomicie sprawdza się w koktajlach, deserach i jako dodatek do własnoręcznie wypieczonego pieczywa.

Ale najlepiej zadziała zalany wodą..🙂

Po prostu trzy łyżki suplementu łączysz ze szklanką letniej, przegotowanej wody lub wodą mineralną i czekasz, aż spęcznieją i wchłoną część wody.

Po 5 minutach masz gotową mieszankę do spożycia.

Gwarantuje, że efekty nie trzeba długo czekać..

9-dniowy Program Oczyszczania Wątroby…

Dołącz do 5% społeczeństwa, które ma czystą wątrobę i cieszy się dobrym zdrowiem!

Zapisz się za darmo»

Powodzenia🙂

One thought on “Dieta oczyszczająca wątrobę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s