Żywność funkcjonalna


żywnośćO jakie substancje wzbogacić swoją dietę?

Żywność funkcjonalna  – jedzenie, które zostało wzbogacone w substancje o leczniczych właściwościach. Są to produkty spożywcze ze składnikami, którym udowodniono, że korzystnie wpływają na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia, a także, że zmniejszają ryzyko wystąpienia rożnych chorób.

Co zaliczamy do żywności funkcjonalnej?

Najczęściej są to:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwasy omega-3);
  • błonnik pokarmowy;
  • sterole i stanole roślinne;
  • witaminy (np. A, C, E);
  • minerały (np. wapń czy żelazo);
  • probiotyki i prebiotyki.

Żywność funkcjonalna: probiotyki dla zdrowia jelit

Duże powodzenie wśród konsumentów mają jogurty, które zostały wzbogacone żywymi kulturami bakterii – probiotykami.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na błony śluzowe układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego.

Szczególne uznanie wśród probiotyków zyskały sobie rożne gatunki pałeczek kwasu mlekowego (np. Lactobacillus, Bifidobacterium), które ułatwiają trawienie białek, cukrów oraz tłuszczów, przyswajanie witamin i minerałów, a także przywracają równowagę flory jelitowej.

Łagodzą też stany zapalne, które zostały wywołane przez bakterie, grzyby (np. Candida) i osłabiają reakcje alergiczne.

Uwaga! Probiotyki uniwersalne, które są dobre na każda okazje nie istnieją i w zależności od szczepu, bakterie mają konkretne właściwości, np. wspierają odporność naszego organizmu albo też skutecznie regulują pracę jelit.

Żywność funkcjonalna: błonnik na lepsze trawienie

Probiotyki spełnią swoje zadanie tylko wtedy, gdy dostarczymy organizmowi prebiotyków, czyli składników pokarmowych nie poddającym się trawieniu.

Należ do nich:

  • niektóre białka, peptydy, tłuszcze, oligo i polisacharydy.

Najczęściej stosowanymi prebiotykami są inulina i oligofruktoza, rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, które występują w wielu roślinach, np:

  • pomidorach, cykorii, porach, cebuli, czosnku, szparagach, bananach czy orzechach ziemnych.

Przeprowadzone badania wykazały, że obecność tych substancji w naszym organizmie ułatwia wchłanianie wapnia oraz magnezu z przewodu pokarmowego.

Inulina występuje m.n. w kawie z cykorii.

Żywność funkcjonalna: stanole a cholesterol

Stanole i sterole roślinne (nazywane też fitosterolami i fitostanolami), obniżają stężenie cholesterolu w surowicy krwi poprzez częściowe hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach.

Przeciętnie spożywa się między 100 a 300 mg fitosteroli na dobę, podczas gdy dobowa dawka, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi wynosi około 2 g.

Dlatego jeżeli chcesz skorzystać z ich dobroczynnego działanie to wybieraj produkty, które są ich bogatym źródłem.

Uwaga! Na rynku dostępne są, specjalnie oznaczone, margaryny, jogurty, majonezy czy nawet serki kanapkowe.

Żywność funkcjonalna: kwas omega-3 na serce

Najbardziej korzystne dla naszego zdrowia są kwasy omega-3. Dostarczając ich wraz z dietą do swojego organizmu  chronisz się przed chorobami układu krążenia, jak miażdżycą, zawałem czy udarem mózgu.

Kwasy omega-3 naturalnie występują m.in.:

  • w rybach morskich i oleju rzepakowym.

Wzbogacane nimi produkty to m.in. majonezy i mleko.

Żywność funkcjonalna: błonnik obniża też poziom cukru we krwi

Dostarczany organizmowi błonnik pokarmowy sprawia, ze trawienie jest wolniejsze, a więc glukoza wolniej i bardziej równomiernie przedostaje się do krwi.

Uwaga! U osób chorych na cukrzycę spożywanie błonnika chroni przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi, a nawet pozwala na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych.

Poza tym błonnik obniża we krwi także poziom cholesterolu i trójglicerydów i dlatego działa też ochronnie przed chorobami układu krążenia.

  • najlepiej przyswajalnym źródłem błonnika są owoce i warzywa, nasiona rośli strączkowych oraz produkty zbożowe, takie jak kasze, otręby, muesli, niełuskany ryż, pieczywo żytnie i razowe.

Żywność funkcjonalna: co kupować?

Włączenie żywności funkcjonalnej do Twojej codziennej diety z pewnością pomoże Ci pokryć zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze.

Uwaga! Ale nie możesz traktować tych produktów jako leków. One mają jedynie pomóc Ci uniknąć kłopotów ze zdrowiem.

Często zdarza się, iż producenci nadużywają deklaracji żywieniowych, sugerując iż żywność ma cudowne właściwości, które w rzeczywistości są niemożliwe do zrealizowania.

Dlatego zachowaj zdrowy rozsądek i przede wszystkim staraj się spożywać posiłki regularnie i dbaj o to, by twoja dieta obfitowała w warzywa, owoce i produkty z pełnego ziarna.

Powodzenia 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s