Dieta garstkowa


dietaSchudnij z dietą garstkową

Jeśli każdy twój posiłek będzie składał się z garstki produktów białkowych (mięso, ser, jajko, ryba), garstki węglowodanów (kasza, ryż, razowy makaron) oraz garstki warzyw i owoców, to  nie musisz się martwić tym, że otyłość stanie się Twoim problemem.

Tak sporządzony jadłospis będzie Cię również chronił przed cukrzycą, nadciśnieniem oraz hipercholesterolemią.

Natomiast, jeśli jesteś już w grupie, która już ma nadwagę, na czas zgubienia kilogramów musisz zmniejszyć porcje produktów węglowodanowych do 3/4 lub 1/2 garstki.

Uwaga! Utrata wagi zawrotna, bo możesz stracić 2-3 kg na miesiąc, ale co bardzo ważne – trwała.

Zasady diety garstkowej

1. Ilość kaszy, makaronu lub ryżu, którą wolno Ci zjeść, zmierz przed ugotowaniem. Odpowiednikiem garstki kaszy jest kromka chleba razowego.

2. Jeśli nawet walczysz z nadwagą, nie możesz zmniejszać porcji produktu białkowego ani surówek. Powinna to być mniej więcej garstka po ugotowaniu lub uduszeniu.

3. Jedz co trzy godziny (5 posiłków dziennie).

4. Śniadanie zjedz w ciągu 45 minut po przebudzeniu.

5. Pij co najmniej 2 l wody (najlepsza niegazowana mineralna) w ciągu dnia, ale nie możesz przekraczać 3,5 l.

Dieta garstkowa: przykładowe przepisy

Dieta garstkowa: śniadanie

Bułeczki razowe

Składniki na 6 porcji: 6 jajek | 100 g piersi kurczaka | szklanka mąki pszennej | 1,5 szklanki razowej | 3 łyżki płatków owsianych | 1/2 szklanki otrąb | dymka ze szczypiorkiem | łyżeczka proszku do pieczenia | sól | papryka

Przygotowanie: mięso i 3 jajka ugotuj, jajka pokrój w plastry, a mięso w kostkę. Posiekaj dymkę. Zmiksuj obie mąki, płatki, otręby, 3 żółtka, szklankę niegazowanej wody mineralnej oraz proszek do pieczenia, a gdy składniki się połączą, dodaj przyprawy, dymkę, mięso i pianę z 3 białek. Wymieszaj i piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Podaj z jajkami i zieleniną.

Dieta garstkowa: II śniadanie

Sałatka z serem 

Składniki na 1 porcje: duży pomidor | miks różnych sałat | 3 lekko obsuszone plastry sera twarogowego | ząbek czosnku | kilka gałązek tymianku | po 1 łyżce oliwy z oliwek i octu winnego | 1/2 łyżeczki miodu | po 5 czarnych i zielonych oliwek | sól i pieprz

Przygotowanie: Pokrój pomidor w ósemki, czosnek obierz i drobno posiekaj z odrobina soli, a liście sałaty porwij i przełóż do miski. Ser twarogowy pokrój w dość gruba kostkę, olej wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem, posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Sałatę wymieszaj z przygotowanym sosem, ułóż na wierzchu cząstki pomidora, ser i pokrojone oliwki.

Dieta garstkowa: obiad

Roladki z kurczaka

Składniki na 2 porcje: 200 g piersi kurczaka | 8 suszonych śliwek | łyżka otrąb owsianych | 6 łyżek kaszy jęczmiennej | 2 marchewki | pól porta | łyżka oliwy z oliwek | kilka listków bazylii | ostra papryka | sól i pieprz

Przygotowanie: Rozbij delikatnie tłuczkiem pierś kurczaka, formują wydłużony płat, oprósz solą, pieprzem i papryką. Wymocz śliwki przez kwadrans, osusz i pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i otrębami. Rozłóż farsz na mięsie, uformuj roladę, zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut w temp. 180 st. C. Podaj z ugotowaną kaszą oraz surówką z marchewki i pora z oliwą z oliwek.

Dieta garstkowa: podwieczorek

Kalarepki nadziewane

Składniki na 4 porcje: 4 kalarepki | 300 g piersi kurczaka | 2 dymki | 8 pieczarek | 3 marchewki | 3/4 szklanki jogurtu | 1/2 szklanki bulionu warzywnego | 2 łyżki oleju rzepakowego | 4 łyżki soku z cytryny | sól i pieprz

Przygotowanie: obgotuj 4 minut kalarepki w osolonej wodzie, ostudź i wydrąż. Miąższ posiekaj razem z kurczakiem, przypraw i obsmaż. Pokrój pieczarki i marchewki, uduś w bulionie, wymieszaj z posiekaną dymką, dodaj mięso, jogurt, duś jeszcze 10 minut. Napełnij kalarepki i zapiekaj ok. 20 minut. Podaj z chlebem pełnoziarnistym lub gruba kaszą.

Dieta garstkowa: kolacja

Placuszki rybne

Składniki na 3 porcje: 300 g fileta z dorsza | 3 garście fasolki szparagowej | żółta papryka | 3 łyżki otrąb owsianych | 2 ząbki czosnku | jajko | kolendra (świeża lub suszona) | łyżka soku z limonki | sól i pieprz

Przygotowanie: obgotuj fasolkę w osolonej wodzie, odcedź i drobno pokrój. Pokrój paprykę w kostkę, zmiksuj razem z rybą, jajkiem, otrębami, czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw kolendrą, sola i pieprzem, Masę wymieszaj z fasolką szparagową, formuj placuszki i smaż do zrumienienia, najlepiej bez tłuszczu. Podaj z mala porcją ryżu i np. rukolą.

Warto pamiętać, że drastyczne ograniczenie jedzenia (poniżej 1200 kcal) prowadzi do niedożywienia i destrukcji mięśni. Organizm jest wtedy w permanentnym stresie.

Z diety wyeliminuj tłuste potrawy, ale do sałatek zawsze dodawaj łyżeczkę oleju lub oliwy.

Powodzenia 🙂

Błonnik witalnyBADANIA DOWODZĄ: Kto Dba o Higienę Wewnętrzną Organizmu, Ten Żyje Dłużej»

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s