Na lepsze trawienie


trawienie żołądekPerfekcyjne trawienie w 4 krokach

Na początek — zrobimy mały eksperyment?

JAK TYLKO PRZECZYTASZ TO ZDANIE, ZAMKNIJ OCZY i WYOBRAŹ SOBIE SWÓJ DOM.

Łatwe, prawda? Większość ludzi zna swój dom całkiem, całkiem.

Wiesz mniej więcej gdzie co jest: meble, obrazy, schowek, sprzęt. Wiesz, jak utrzymać go w czystości: ścieranie kurzy, pranie, mycie, zamiatanie.

Wiesz, jak wykonać drobne naprawy: wymienić kran, odmalować ściany, wstawić nowe okno, może nawet odnowić stary stół czy krzesło, na którym lubiła siadać babcia.

Ale porównaj ten wielki dom, w którym żyjesz… z mniejszym domem, który zamieszkujesz — swoje własne ciało — jak tu wypada twoja wiedza? Tyle razy słyszałeś o trzustce – ale czy wiesz, gdzie się mieści i jaką pracę dla ciebie wykonuje?

Albo dwunastnica — co to w ogóle jest i jak łączy się z twoim żołądkiem?

Mówiąc o żołądku, ile tak naprawdę wiesz o niezwykłej podróży, w jaką wyrusza każdy jeden kęs, który trafia do buzi?

Idąc od początku:

1. JAMA USTNA. Język ma około 10,000 kubków smakowych, które budzą się do życia w chwili, gdy bierzesz gryz. Podczas gdy te wyprawiają ucztę smaków, zęby mielą wszystko w drobny mak, nawilżając to śliną, która potem ułatwi pracę żołądkowi.

2. ŻOŁĄDEK. Połknięty kęs wędruje przełykiem i trafia do żołądka. Tu łączy się z kwaśnymi sokami trawiennymi i zostaje przerobiony na kremową mieszankę — tzw. miazgę pokarmową.

3. JELITO CIENKIE. Płynna miazga pokarmowa przedostaje się maleńkim otworem w żołądku przez dwunastnicę do jelita cienkiego. Tu zachodzi większość procesów trawiennych, które „wyciągają” z pożywienia życiodajne składniki odżywcze. Pracę jelita cienkiego wspiera trzustka, pęcherzyk żółciowy i wątroba.

4. JELITO GRUBE. Składniki, które wcześniej nie zostały przetrawione, lądują tu, w jelicie grubym. Zaczyna się ono w okrężnicy, gdzie następuje przyswojenie ostatnich mikroelementów. Od tej chwili wszystko, co nie zostało przyjęte, nie nadaje się na pokarm i jest trzymane w jelicie prostym, czyli odbytnicy w oczekiwaniu na „zwieńczenie” podróży.

A oto, co robić, żeby udoskonalić każdy z tych czterech etapów — tak by droga twojego pożywienia była łatwa i szybka do pokonania — dla perfekcyjnego trawienia:

1. Gryź dokładnie każdy kęs. Żołądek nie ma zębów — oczekuje idealnie pogryzionego jedzenia. To raz. Dwa: W jamie ustnej odbywa się wstępne trawienie. Jest tym lepsze, im lepiej przerzuty pokarm.

I tak: enzymy jamy ustnej trawią do 80% węglowodanów, do 15% tłuszczów, do 5% białek, zmniejszając ciężar pracy żołądka i pozostałych narządów trawiennych, szczególnie trzustki.

2. Nie pij zaraz po posiłku. Rozcieńcza to soki trawienne, tym samym zmniejszając ich zdolność rozkładania jedzenia.

3. Przestrzegaj reguł łączenia produktów. Najważniejsza: nie łącz białek i węglowodanów, jak radzi dr William Howard Hay, pionier żywienia rozdzielnego.

4. Aby upewnić się, że „śmieci” — pozostałości procesów trawienia — na czas opuszczą Twoje ciało, 15 minut przed śniadaniem pij szklankę Błonnika Witalnego:

Błonnik witalnyCzy Błonnik Witalny jest dla Ciebie?»

Ten prosty rytuał zapobiega powstawaniu procesów gnilnych oraz tworzeniu się silnych toksyn i zaparć.

Jeśli uwielbiasz czystość domu, w którym mieszkasz — pokochasz czystość w domu, który zamieszkujesz.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s