Dieta wysokobłonnikowa


dieta błonnikowaBłonnik w naszej diecie

Jeżeli chcesz zachować zdrowie i świetną sylwetkę, to dobór najlepszych składników odżywczych jest tutaj kluczem do sukcesu, a jednym z nich jest tutaj niewątpliwie błonnik.

Obecnie dieta oparta o błonnik cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ wielu z nas ma świadomość tego, w jaki sposób spożywane pokarmy wpływają na nasz organizm, a co za tym idzie , także na samo zdrowie.

Swoją globalną popularność dieta wysokobłonnikowa zawdzięcza przede wszystkim ekspertom fitness, a także licznym dietetykom, bo to właśnie oni propagują dietę bogatą w błonnik, a zarazem niskotłuszczową.

Skutki niedoboru błonnika

Dieta ubogoresztkowa jest przyczyną zaparć, a także nasila ryzyko wystąpienia miażdżycy, kamicy wątrobowej, otyłości, uchyłkowatości jelita, polipów oraz nowotworów jelita grubego.

Zalety diety błonnikowej

Połączenie błonnika z produktami niskotłuszczowymi, pomoże Ci zamienić dietę na zdrowszą. Warto też wspomnieć o tym, że takie połączenie pozwala jednocześnie na schudnięcie, bo dzięki wchłanialności wody, błonnik pęcznieje i wypełnia żołądek, przez co hamuje łaknienie.

Uwaga! Dieta wysokobłonnikowa zaleca na jest także osobom, które cierpią na dolegliwości takie jak nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Nie ulega wątpliwości – dieta bogata w błonnik jest korzystna dla naszego zdrowia. Biorąc pod uwagę to, że program codziennego żywienia większości ludzi zawiera wysokie ilości soli, tłuszczy, cukrów, czyli składników, które robią organizmowi więcej szkody niż pożytku, dieta wysokobłonnikowa już na pierwszy rzut oka wydaje się o wiele lepszym rozwiązaniem.

Bogaty źródłem błonnika są głównie owoce i warzywa, a także pełne ziarna i niektóre rośliny. Dodatkowo ten składnik zawiera części roślin, które nie są absorbowane przez organizm podczas trawienia. Po prostu nie jest on trawiony i jest wydalany z organizmu, a przy tym korzystnie wpływa na na przejście odpadów trawienia przez jelita.

Błonnik pochodzący z owoców może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w wodzie, ale bez względu na typ, zawsze odgrywa ważną rolę w procesach trawiennych. Zapobiega m.in. przewlekłym kłopotliwym zaparciom, wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto zmniejsza ryzyko otyłości i wspomaga procesy odchudzania.

Uwaga! Jeżeli chcesz uzyskać szybkie rezultaty odchudzania, dietę błonnikową musisz wesprzeć regularnymi ćwiczeniami fizycznymi.

Zasady diety błonnikowej

W diecie wykorzystuj wyłącznie produkty, które są bogatym źródłem błonnika, a jednocześnie mają niski poziom tłuszczu, bo sprawia to, że ich spożywanie idealnie wpisuje się w plan odchudzania.

Uwaga! Zalecane jest spożywanie 25-40 g błonnika dziennie.

Źródłem błonnika są przede wszystkim owoce i warzywa, ale znajdziesz go także w pełnych ziarnach i orzechach.

Do owoców mających wysoką zawartość błonnika zalicza się:

  • jabłka,
  • grejpfruty,
  • banany,
  • suszone owoce,
  • gruszki,
  • morele,
  • truskawki,
  • awokado,
  • jagody.

Warzywa bogate w błonnik to:

  • fasola,
  • kapusta,
  • marchew,
  • kukurydza,
  • groszek,
  • szpinak,
  • ziemniaki,
  • szparagi,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • kalafior,
  • ogórki,
  • cebula,
  • papryka,
  • sałata.

Inne produkty bogate w błonnik to:

  • otręby,
  • owsianka,
  • brązowy ryż,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • makaron pełnoziarnisty.

Przykładowy jadłospis diety wysokobłonnikowej

Śniadanie

Produkty, które potrzebujesz do przygotowania posiłku:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 duże zielone jabłka;
  • 300g otrębów owsianych;
  • 2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszenicy;
  • 1 szklanka białej mąki;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 300ml soku jabłkowego;
  • 1 szklanka wody;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: obierz jabłka ze skórki, pokrój je i oddziel od siebie. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i otręby. Po dokładnym wymieszaniu, do masy dodaj soku z jabłek, wody i jabłek pokrojonych na części. Wymieszaj, aż do osiągnięcia konsystencji ciasta. Następnie, formę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i wlej do niej ciasto. Blachę włóż do rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30 minut.

Potrawę podaj na ciepło.

Obiad

Produkty, które potrzebujesz do przygotowania posiłku:

  • 400g czarnej fasoli;
  • 1 szklanka salsy;
  • 4 długie bułki, przeciąć na pół wzdłuż;
  • 50g zgniecionych pomidorów;
  • 1/4 łyżeczki kminku.

Przygotowanie: przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie, zmieszaj ze sobą pomidory, kminek i fasolę, wykorzystując do tego celu mikser. Rozgrzej tak powstałą miksturę na patelni przez chwilę, a następnie odstaw. Usuń część środka z bułek, tak, aby zrobić w nich miejsce na wcześniej przygotowaną masę. Następnie wsadź bułki do piekarnika i piecz przez 5 minut.

Podawaj na ciepło z sosem salsa.

Kolacja

Produkty, które potrzebujesz do przygotowania posiłku:

  • 200g czarnej fasoli, namoczonej przez noc;
  • 200g surowego kuskus;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 6-8 ząbki czosnku mielonego;
  • 2 łyżeczki oregano;
  • 1 łyżeczka kminku;
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Ugotuj kaszę kuskus na parze. Następnie, umieść fasolę w rondlu wypełnionym wodą i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj czosnku, pieprzu, kminku i oregano. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie, a następnie dodaj proszek do pieczenia i sól.

Wymieszaj dokładnie i podaj razem z kaszą kuskus.

Powodzenia 🙂

Błonnik witalnyBADANIA DOWODZĄ: Kto Dba o Higienę Wewnętrzną Organizmu, Ten Żyje Dłużej»

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s