Pęcherzyk żółciowy – czy wycięcie jest potrzebne?


pęcherzyk żółciowyCzy koniecznie trzeba wyciąć pęcherzyk żółciowy?

„Jeśli nie wytniemy pęcherzyka, wciąż będą się tam gromadziły kamienie żółciowe.” Słowa jak mantra powtarzane przez lekarzy.

Rzeczywiście, jeśli pęcherzyk zostanie wycięty, na pewno więcej kamieni gromadził nie będzie, ha-ha. Ale wycięcie go to prawdopodobnie najbardziej ośla rzecz, jaką można zrobić — czy nie rozsądniej chociaż spróbować zaatakować przyczynę powstawania kamieni?

Bo kamienie nie powstają z przypadku. Kiedy chodzi o ludzki organizm, NIC nie dzieje się z przypadku. Dlatego usuwając przyczynę problemu, realnie możemy się spodziewać poprawy — czyż nie?

Poza tym . . . halo, pęcherzyk żółciowy nie istnieje bez powodu. Jest człowiekowi potrzebny do normalnego życia. Niezbędny, aby organizm mógł rozkładać tłuszcze, usuwać odpady metaboliczne, przechowywać nadmiar żółci, nie mówiąc o innych ważnych funkcjach.

Ale nie, łatwiej wziąć człowieka pod skalpel. Tyle tylko . . . że usunięcie pęcherzyka nie ma nic wspólnego z formowaniem się kamieni żółciowych.

Niech to ujmę w inne słowa: po usunięcie pęcherzyka żółciowego, osoba WCIĄŻ może doświadczać intensywnego bólu, a jej organizm WCIĄŻ może tworzyć i gromadzić kamienie. Tym razem . . . w wątrobie.

Bo jak mówi prof. dr hab. med. Tomasz Mach, Ordynator Oddziału Klinicznego Klinik Gastroenterologii i Hepatologii oraz Chorób Zakaźnych w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie:

„Kamica żółciowa może powrócić po wycięciu pęcherzyka, głównie dlatego, że usunięcie go nie likwiduje przyczyny tworzenia się kamieni żółciowych — zaburzonego składu wydzielanej żółci polegającego na dysproporcji między ilością kwasów żółciowych i cholesterolu.”

Z wypowiedzi profesora Macha jasno wynika, że problem zapychania pęcherzyka kamieniami nie tkwi w pęcherzyku. Formowanie się kamieni zależy niemal całkowicie od jakości żółci, jaką produkuje wątroba.

WIĘC ZAGADKA TKWI TU, W WĄTROBIE, NIE W PĘCHERZYKU

Konwencjonalne podejście do problemu ignoruje główną przyczynę powstawania kamieni. Usunięcie pęcherzyka nie rozwiązuje problemu, bo nie atakuje przyczyny. A przyczyną, powtórzę, jest słaba jakość żółci, jaka wychodzi z wątroby.

Kiedy żółć jest słabej, a kiedy dobrej jakości? Odpowie profesor Mach:

„U osoby zdrowej 3/4 składu żółci stanowią kwasy żółciowe, reszta to cholesterol i inne składniki. Jeśli zaś tych kwasów żółciowych jest mniej, to dochodzi do względnej przewagi cholesterolu i łatwo wytrącają się kryształki cholesterolu, z których następnie rozwijają się kamienie żółciowe. Około 75% pacjentów z kamicą żółciową ma właśnie kamienie żółciowe pochodzenia cholesterolowego.”

Ponownie: wynika z tego, że jeśli wątroba produkuje żółć słabej jakości (mniej niż 75% kwasów żółciowych), zaczną się formować kamienie.

Kto wyrzuca auto na złom dlatego, że nie jeździ, bo w baku jest niewłaściwe paliwo? Ale właśnie to ludzie robią, gdy pozwalają na wycięcie pęcherzyka. Auto jednak można sobie sprawić nowe. Kiedy pęcherzyk zostaje usunięty, zostaje usunięty permanentnie.

Skoro przyczyna tkwi w wątrobie i tworzeniu słabej jakości żółci — to jakie jest rozwiązanie? Oczywiście poprawa pracy wątroby. Oto dwa mądre kroki, które uderzają w źródło problemu.

Po pierwsze należy poprawić nawyki żywieniowe. Kłopoty ze zdrowiem to sygnał od ciała, aby coś zmienić. Trzy sugestie:

(1) Pęcherzyk funkcjonuje prawidłowo, jeśli zjadamy zdrowe tłuszcze. Zdrowe to te jednonienasycone (olej rybny, oliwa z oliwek, orzechy, olej lniany, rzepakowy i z pestek winogron), niezdrowe to te nasycone (ciastka, produkty smażone na głębokim oleju, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego).

(2) Na tyle, na ile pozwala siła woli, warto ograniczyć spożycie alkoholu, potraw typu fast-food i białego pieczywa. Białe można zastąpić ciemnym, pełnoziarnistym.

(3) Oraz słodkości, których podstawą jest rafinowany cukier, warto zastąpić równie pysznymi owocami suszonymi lub surowymi, w zależności od pory roku.

Po drugie należy wykorzystać to, co dała człowiekowi Natura, aby poprawić pracę wątroby, a w efekcie — produkcję lepszej jakości żółci.

Numerem jeden wśród darów Natury jest roślina o nazwie KARCZOCH. Od starożytnych czasów po dziś dzień karczochy używa się do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą.

Numerem dwa jest OSTROPEST. Podobnie jak karczoch, tak i ostropest jest tradycyjnym remedium na przepracowaną wątrobę.

Po karczochy do spożywczaka. Po ostropest tu:

Ostropest witalny Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia😉

7 thoughts on “Pęcherzyk żółciowy – czy wycięcie jest potrzebne?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s