Lecznicze dary Ziemi na to, co Ci dolega


ziołaNaturalne leki od Matki Natury

Najstarsze znane kuracje na dolegliwości, które wciąż nękają ludzkość — od bólu głowy po ból stóp, od skurczu mięśni po przygnębienie — pochodzą z botanicznego świata roślin o zdrowotnych właściwościach.

W mniej rozwiniętych krajach, gdzie nie ma aptek, to rośliny służą jako leki; przychodzą na pomoc z odsieczą dla tego, co człowiekowi dolega.

W Europie też już coraz częściej stosujemy dary Natury, aby poczuć więcej siły, więcej witalności . . . aby zaznać wolności od swoich bolączek.

Weźmy cztery z nich pod lupę i zobaczmy, jak we współpracy z organizmem człowieka, pokonują te i inne schorzenia.

(1) Czosnek. Przypuszczalnie kultywowany od 7 000 lat. Już wtedy wierzono, że dodaje siły i zwiększa wytrzymałość. Legiony niewolników, którzy stawiali egipskie piramidy, dostawały czosnek wraz z cebulą jako część codziennej strawy.

Pierwotni greccy atleci posilali się czosnkiem przed zawodami, tym samym czyniąc go pierwszym pokarmem potęgującym wydajność ludzkiego ciała.

Medycyna czci czosnek od XIX wieku za jego prozdrowotne właściwości, szczególnie w zwalczaniu infekcji jelitowych i płucnych. Bo właśnie wtedy, w 1858 roku, Ludwik Pasteur — prekursor mikrobiologii — po raz pierwszy udokumentował antybakteryjną właściwość czosnku.

Dzisiejsza nauka potwierdza, że czosnek może zabić liczne patogeny wywołujące biegunkę, takie jak Salmonella czy bakterie szczepu coli oraz że osłabia mikroorganizmy powodujące przeziębienie i zapalenie płuc. Przekonujące argumenty za włączeniem czosnku do jadłospisu.

(2) Aloes. Pochodzący z północnej Afryki i przybrzeżnych okolic Morza Śródziemnego, aloes jest jedną z najbardziej drogocennych roślin w krajach całego świata. Doniczki z aloesem w wielu domach upiększają kuchenne parapety, gdzie grube i mięsiste liście czekają w pogotowiu jako szybkie remedium na oparzenia i rany.

Liść oderwany od tej rośliny wydziela miąższ, który działa kojąco właśnie na rany i oparzenia. 4% miąższu stanowią substancje o biologicznej aktywności. Mają działanie antyseptyczne, przynoszą ulgę w przypadku swędzenia, opuchlizny i bólu. Ponadto aloes działa bakteriobójczo i grzybobójczo, zwiększa krążenie krwi w obrębie rany i stymuluje fibroblasty — tkanki skóry odpowiedzialne za gojenie ran.

(3) Borówka. Okrzyknięta ‘błękitnym skarbem’, borówka wyróżnia się wysoką wartością dietetyczną i dużymi zasobami składników odżywczych. Bogata jest w mikro- i makroelementy, szczególnie wapń, fosfor i potas, z których dzisiejsze pożywienie jest tak bardzo wyjałowione.

Badania mówią, że obok cynamonu, borówka ma największą aktywność antyoksydacyjną pośród wszystkich owoców, co znaczy, że jest silnym sojusznikiem w walce z rakiem i zbyt szybkim starzeniem.

Istnieją już badania, które mówią, że owoce borówki przyspieszają regenerację komórek nerwowych, a nawet indukują tworzenie się nowych. Wspaniała wiadomość dla tych, co mają problemy na przykład z pamięcią.

(4) Silybum marianum. Nasiona tej rośliny zwiększają metabolizm komórek wątrobowych. Dodatkowo chronią je przed toksycznym poranieniem: od nadmiernej konsumpcji alkoholu, cząstek chemicznych z powietrza, oparów lotnych, konserwantów z pożywienia czy syntetycznych leków, wymieniając tylko kilka z wielu źródeł.

Żaden produkt, który oferują apteki, nie ma tak zbawiennego działania, co silybum marianum. To roślina z rodziny astrowatych, dziś uprawiana także w Polsce.

Bardziej znana jako Ostropest plamisty. Można ją nabyć tu:

Ostropest witalny Lignan Primvitalny: remedium z czasów Chrystusa na chorą wątrobę i osłabiony woreczek żółciowy»

W połączeniu z biologicznie aktywnym błonnikiem, mieszanka ta staje się wiernym kompanem w drodze po zdrowie układu pokarmowego, a co za tym idzie — większy komfort życia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s