Ciemna strona cebuli – fakty, które warto znać…


cebulaCebula nie zawsze zdrowa….

Czy wiesz…że…

Jeżeli zostawisz przekrojoną cebulę na noc w lodówce i zjesz ją następnego dnia, to może być ona niebezpieczna dla Twojego zdrowia..?

Może już znasz poniższe informacje, ale są na tyle ciekawe, że warto je przypomnieć:

W 1919 roku grypa zabiła 40 milionów ludzi i pojawił się wtedy lekarz, który odwiedzał rolników, żeby sprawdzić, czy może im jakoś pomóc w walce z zarazą.

I tak pewno razu trafił do rodziny, w której wszyscy byli pełni sił i zdrowia, co dla lekarza było dużym zaskoczeniem.

Tak wiec zadał im pytanie: co uchroniło Was przed grypą? Pani domu odpowiedziała, że rozrzuca po pokojach nieobraną cebulę. Lekarz oczywiście nie za bardzo chciał w to uwierzyć i zapytał, czy może zabrać jedną cebulę i zbadać ją pod mikroskopem.

Wyrażono zgodę, lekarz zabrał cebulę do laboratorium, wziął ją pod lupę… i co? Znalazł w niej wirus grypy! Było dla niego jasne, że cebula wchłaniała bakterie i to właśnie w ten sposób całej rodzinie udało się zachować zdrowie.

Ciekawostką jest fakt, że dawniej, gdy ktoś przychodził do lekarza z zatruciem pokarmowym, pierwsze o co lekarz pytał, to czy osoba jadła cebulę oraz skąd ona pochodziła.

Uwaga! Rozkrojona cebula jest jak magnes dla bakterii, szczególnie surowa. Jeśli ją zjesz, to wraz z nią do Twojego żołądka trafiają te bakterie, które wchłonęła z lodówki lub kuchni.

Jak rozpoznać cebulę, która pochłonęła zarazki?

Najprościej, jak tylko można…🙂

Po kolorze. Staje się ona ciemniejsza, a w bardzo zanieczyszczonym środowisku, podobno robi się nawet czarna.

Swoją drogą, ataki toksyn ze środowiska odpiera jeden narząd w Twoim ciele. Oczywiście chodzi tutaj o wątrobę, która rozbija i usuwa szkodliwe substancje z jedzenia, powietrza, wody i innych źródeł, z jakimi wchodzisz w kontakt. Gdyby nie Twój największy narząd, te toksyny krążyłyby po całym Twoim ciele, a Ty nieustannie byś chorował.

Dlatego dbając o wątrobę, dbasz o swoją odporność.

Pierwszym mądrym krokiem jest zwracać uwagę na to, co się je; drugim mądrym krokiem — wzbogacenie zdrowych posiłków Lignanem Primvitalnym:

Ostropest witalny Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s