Dieta na wolne rodniki


warzywa i owoceCo na wolne rodniki?

W walce z tymi niebezpiecznymi cząstkami pomoże Ci odpowiednia dieta, w której dużo miejsca zajmują cenne antyutleniacze warzywa i owoce.

Wolne rodniki – agresywne, uszkadzające komórki organizmu cząsteczki, które powstają podczas procesów przemiany materii. Są one jednym z czynników wywołujących m.in. nowotwory oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Na szczęście nasz organizm potrafi skutecznie je zwalczać, a to dzięki antyutleniaczom (antyoksydantom), które jest w stanie przyswajać z pożywienia.

Jak działają antyutleniacze?

Witaminy A, E i C, beta-karoten, likopen, polifenole, flawonoidy, resweratrol i inne związki występujące w w żywności roślinnej zaliczane są do najważniejszych antyoksydantów.

Uwaga! Udowodniono, ze spożywane wraz z pokarmem antyoksydanty blokują niszczące działanie wolnych rodników i dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia nie tylko raka czy zawału serca, lecz także np. schorzeń wątroby, cukrzycy, zaćmy,a  nawet choroby wrzodowej żołądka.

Ponadto antyutleniacze mają korzystny wpływ na wygląd skóry.

Skąd czerpać antyutleniacze?

Choć nasz organizm potrafi często samodzielnie wytwarzać antyutleniacze, ważne jest regularne dostarczanie ich z zewnątrz. Najlepszym, bo najlepiej przyswajalnym i najbardziej dostępnym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce (także soki z nich wytwarzane).

Przeprowadzone badania wykazały, że w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć czarnych porzeczek, truskawek, jeżyn, malin, granatów, pomarańczy, śliwek, ananasów, grejpfrutów, moreli, aronii, żurawiny czy jabłek, a także czerwonej kapusty, papryki, szpinaku, fasoli, brokułów, pomidorów, zielonego groszku i czerwonej fasoli.

Uwaga! Zawartość antyutleniaczy w żywności obniża się na skutek obróbki termicznej (np. gotowania, smażenia). Dlatego warto jeść jak najwięcej surowych lub poddanych krótkiej obróbce termicznej warzyw i owoców, ew. także w postaci soków i przecierów.

Dla twojego zdrowia i urody

Na śniadanie sałatka owocowa:

  • oprócz witamin, minerałów i antyutleniaczy, owoce dostarczą Ci szybko energii tak potrzebnej na początku dnia. Dla zrównoważenia oprócz sałatki zjedz płatki owsiane, które są źródłem węglowodanów złożonych, a one z kolei uwalniają energię powoli.

Na drugie śniadanie sok:

  • najlepszy będzie świeżo wyciskany (zawiera wtedy najwięcej antyoksydantów), ale może być tez gotowy ze sklepu.

Uwaga! Ważne, by był to sok 100%, a nie napój lub nektar, które zawierają tylko 10-40% soku, za to dużo cukru, a także inne dodatki.

Na lunch sałatka z serem feta:

  • idealne połączenie bogatych w antyutleniacze warzywa (np. sałaty, pomidorów, ogórków, papryki)  ze źródłem białka serem. Sos do sałatki (np. winegret) podaj osobno i polej nim sałatkę tuż przed zjedzeniem – będzie bardziej chrupiąca.

Na obiad surówka z marchewki:

  • bazę głównego posiłku dnia stanowi mięso. Warzywa, tak jak obfita w beta-karoten i błonnik marchew, sprawią, ze organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem cięższych potraw. Surówkę możesz wzbogacić jabłkiem, kukurydzą i rodzynkami.

Na kolacje warzywa na parze:

gotowanie na parze to świetny sposób przyrządzania warzyw, bo pozwala zachować nie tylko więcej smaku, lecz także cennych antyoksydantów. Ulubione warzywa zjedz z równie wartościowym zdrowotnie ciemnym pieczywem.

Uwaga! Warzywa i owoce jedz 5 razy w ciągu dnia. Przyjmuje się, że porcja to tyle, ile mieści się w dłoni, np. pomidor, 2 starte marchwie.

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s