Olej kokosowy zapobiega chorobom wątroby


kokosZdrowy olej kokosowy

Kokos rośnie na palmie i wbrew powszechnej opinii nie jest orzechem. Ma owalny kształt i osiąga długość 12-20 cm. Jego grubą skorupę pokrywają włoski, a na szczycie możemy zobaczyć  trzy wgłębienia – z jednego z nich, gdy kokos dojrzeje wyrastają młode pędy.

Uwaga! Kupując kokosa potrząśnij nim. Będzie dobry – usłyszysz, że w środku znajduje się płyn – mleczko kokosowe. W przeciwnym wypadku będziesz miał do czynienia z kokosem starym i wyschniętym.

Kokos to bogate źródło kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Zawiera też dużo magnezu i fosforu.

Aby zjeść kokos, przebij gwoździem dwa z trzech wgłębień na skorupie i przelej mleczko do naczynia. Schłodzone mleczko kokosowe to zdrowy i orzeźwiający napój. Następnie możesz otworzyć skorupę – użyj do tego młotka. Wewnątrz ścianek znajdziesz śnieżnobiały miąższ, który możesz wydobyć za pomocą noża.

Kokos jest bardzo smaczny na surowo, ale możesz go też użyć jako dodatek do różnych dań i deserów.

Olej kokosowy

To olej roślinny, wytwarzany poprzez tłoczenie oraz rozgrzanie twardego kokosowego miąższu. Jego ciecz ma barwę lekko żółtawą, a w temperaturze poniżej 25 °C przybiera postać białego tłuszczu, nazywanego masłem kokosowym.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy:

  • wspiera układ immunologiczny (zabija wirusy, grzyby, drobnoustroje, pasożyty),
  • przyczyniania się do poprawy funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego (zmniejsza ryzyko chorób serca, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, chroni tętnice przed miażdżycą),
  • wspomaga zdrową przemianę materii (poprawia wchłanianie poszczególnych składników odżywczych, wspiera trawienie oraz pracę jelit),
  • dostarcza energii (zwiększa fizyczną wytrzymałość),
  • pomaga zachować młodzieńczy wygląd (zapobiega otyłości, ma korzystny  wpływ na stan skóry, włosów i paznokci).

Możesz go stosować jako dodatek do sosów, sałatek oraz do wielu innych dań. Olej kokosowy posiada znacznie większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej. Kokos jest ponadto źródłem błonnika, witamin oraz wielu minerałów. Posiada zdecydowanie mniej kalorii niż pozostałe tłuszcze.

W medycynie używany jest:

  • do usuwania tasiemca, wszy oraz wielu innych pasożytów i drobnoustrojów,
  • w działaniach profilaktycznych osteoporozy,
  • w leczeniu cukrzycy – polepsza wydzielanie insuliny, a także wykorzystanie glukozy,
  • chroni przed nowotworami i przed chorobą miażdżycową,
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (trzustki, wątroby, dwunastnicy),
  • chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Składniki zawarte w oleju kokosowym mają działanie uspokajające oraz chłodzące.

9-dniowy Program Oczyszczania Wątroby…

Dołącz do 5% społeczeństwa, które ma czystą wątrobę i cieszy się dobrym zdrowiem!

Zapisz się za darmo»

Miłego dnia😉

One thought on “Olej kokosowy zapobiega chorobom wątroby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s