Jak natura pomoże Ci na niestrawność?


rodzina przy stoleNaturalne leki na niestrawność

Przed nami święta, podczas których trudno oprzeć się różnym smakołykom. Na świątecznym stole kuszą pierogi, bigos, sałatki z majonezem, pieczone mięsa. Nawet jeśli na co dzień zdrowo się odżywiasz i starasz się dbać o prawidłową wagę, to podczas Bożego Narodzenia trudno o silną wolę.

Tradycyjne polskie potrawy pełne grzybów, tłuszczu zwierzęcego i cukru są poważnym wyzwaniem dla wątroby i żołądka, bo nie są one przyzwyczajone do dużej ilości tłustych i ciężkostrawnych dań i mogą nie nadążyć z produkcją substancji trawiennych.

Uwaga! Z tego powodu po świątecznej uczcie jedzenie długo zalega w układzie pokarmowych. Objawia się ciężarem w żołądku.

Jeżeli nie chcesz dopuścić do pojawienia się dolegliwości, zachowaj umiar i zjedz tylko trochę kazdej potrawy, a gdy przesadzisz z jedzeniem, pracę żołądka i wątroby szybko usprawnią zioła 🙂

Kminek na wzdęcia

Zawarte w nasionach kminku związki usuwają nadmiar gazów z układu pokarmowego, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, usprawniają pracę jelit oraz spowalniają w nich fermentację.

Uwaga! Kminkową herbatę można podawać też małym dzieciom.

Przygotowanie: szklanką wrzącej wody zalej łyżeczkę świeżo zmiażdżonych nasion kminku i parz pod przykryciem przez 15 minut.

Dawkowanie: ciepły napar pij 3 razy dziennie.

Mięta na uśmierzenie bólu

Miętę popijaj przy wszystkich kłopotach trawiennych, ale najskuteczniejsza jest w likwidowaniu wzdęć. Dzięki zawartości olejku eterycznego i flawonoidów działa rozkurczowo i dlatego pomaga łagodzić ból spowodowany nadmiarem gazów.

Uwaga! Jeżeli cierpisz na zgagę lub refluks żołądkowo-przełykowy zrezygnuj z miętowej herbatki, bo może ona nasilić pieczenie w przełyku.

Przygotowanie: łyżkę suszonych liści lub saszetkę miętowej herbatki zalej 150 ml wrzącej wody i zostaw po przykryciem na 15 minut.

Dawkowanie: pij po posiłkach.

Piołun na rozluźnienie ucisku w brzuchu

Piołun to najsilniejszy składnik ziołowych mieszanek na kłopoty z brzuchem. Ma bardzo gorzki smak, dlatego nie każdy jest w stanie wypić miksturę przygotowaną wyłącznie z tej rośliny.

Uwaga! By zmniejszyć goryczkę, możesz zmieszać to zioło w równych proporcjach z miętą lub dziurawcem.

Przygotowanie: 1/4 łyżeczki suszonego piołunu zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Parz pod przykryciem 15 minut.

Przecedź, ostudź i wypij małymi łykami.

Rumianek na zatrzymanie biegunki

Napar z suszonych kwiatów rumianku zmniejsza skurcze jelit i wywołany nimi ból w dole brzucha. Dzięki zawartości substancji odkażających, chamazulenu i bisabololu, rumianek leczy stany zapalne w przewodzie pokarmowym.

Przygotowanie: łyżeczkę suszonych kwiatów lub dwie torebki herbatki rumiankowej zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 15 minut do zaparzenia, najlepiej pod przykryciem.

Wypij ciepły napar powoli, małymi łyczkami.

Czarna jagoda łagodzi skurcze

Zawiera duże ilości tanin, które uspokajają skurcze jelit i zatrzymują biegunkę. Dzięki temu w przewodzie pokarmowym nie dochodzi do podrażnienia, a toksyczne substancje nie przedostają się do krwi.

Przygotowanie: 3 czubate łyżki suszonych owoców zalej 1,5 l zimnej wody i gotuj 15 minut na małym ogniu. Wystudź.

Dawkowanie: chłodny napar wlej do butelki i pij 2 łyżki co pól godziny, póki biegunka nie minie.

Płyn trzymaj w lodówce.

Majeranek pomaga na zaparcia

Łagodny i gorzki smak majeranku przyspiesza trawienie. Gdy dodasz go potraw zmniejszysz ryzyko pojawienia się zaparć. Przez całe święta popijaj też herbatkę majerankową.

Przygotowanie: 2 łyżeczki suszonego majeranku zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i parz 15 minut. Przecedź.

Dawkowanie: cały napar pij co 3 godziny.

Jeżeli chcesz oczyścić organizm i usprawnić pracę jelit pomoże Ci w tym specjalna mieszanka Babki płesznik i Babki jajowatej »

Ostropest plamisty wspiera wątrobę

Liście i owoce tej rośliny zawierają sylimaryny. Są to substancje, które chronią wątrobę. Ostropest zwiększa też wytwarzanie żółci i dzięki temu poprawia trawienie zwłaszcza tłustych potraw.

Zioło te pomaga również łagodzić dolegliwości występujące przy zatruciu pokarmowym.

Przygotowanie: łyżeczkę suszonego ziela zalej szklanka wrzącej wody i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź.

Dawkowanie: pij przed posiłkiem, trzy razy dziennie.

Dzisiaj, w XXI wieku, nasze wątroby są pod nieustannym ostrzałem toksyn i konserwantów. Z tej racji mądrze jest ją wspierać, zjadając po każdym obiedzie (lub kolacji) miarkę Ostropestu Witalnego:

Ostropest witalny OSTROPEST WITALNY: remedium z czasów Chrystusa na chorą wątrobę i osłabiony woreczek żółciowy»

Miłego dnia 😉

Reklamy

2 thoughts on “Jak natura pomoże Ci na niestrawność?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s