Moje kulinarne odkrycie listopada 2013


salsefiaSalsefia na oczyszczenie organizmu i stres

Salsefia, to zapomniane warzywo o białym korzeniu, które było popularne w starożytności. Uprawiano je najpierw w Hiszpanii, gdzie nosiło nazwę wężymord (sok z jego korzenia ponoć był odtrutką na jad węża).

W Polsce było popularne już za czasów Stanisława Augusta – a dziś znów wraca do łask.

Co zawiera salsefia?

To warzywo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E, żelaza, potasu, wapnia, sodu, fosforu, magnezu. Dostarcza też dużo błonnika.

Salsefię można jeść na surowo, ścierając na tarce, można dusić, gotować lub piec. Jadalne są też młode listki salsefii, które zawierają witaminę C, żelazo, mikroelementy oraz sole mineralne.

Jak działa salsefia?

Salsefia oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Pobudza układ moczowy, dlatego polecana jest osobom, które miewają problemy z zapaleniem pęcherza i nerkami. Zaleca się ją osobom, które odczuwają niepokój, żyją w stresie, bo działa ona uspokajająco.

Warto włączyć to warzywo do diety, gdy ma się problemy z zasypianiem.

Krem z salsefii z migdałami

Składniki: 800 g salsefii | 200 g marchwi | 2 ząbki czosnku | 250 ml mleka kokosowego | 1 litr wywaru z warzyw | 1 cebula | 30 ml oliwy z oliwek | 20 g imbiru | 10 g ostropestu plamistego | 10 g migdałów | sól | pieprz.

Wykonanie: Salsefię oskrobać, włożyć do wody zakwaszonej octem z dodatkiem 1 łyżki maki. Przed gotowaniem salsefie wyjąć, pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Oczyścić marchewkę i cebulę i także pokroić w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, a na niej podsmażyć czosnek z imbirem i cebulą. Dodać salsefię i gotować pod przykryciem, dolewając mleko kokosowe i wywar. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W międzyczasie na suchej, gorącej patelni, uprażyć migdały i ostropest. Jak długo prażyć? Do czasu, aż ostropest zaświeci swoim wonnym olejkiem.

Teraz! Gdy to, co gotuje się w garnku, będzie lekko rozgotowane, przelać do blendera i zmiksować na krem. Taki krem serwować posypany prażonymi migdałami i ostropestem.

Dlaczego krem z salsefii jest prozdrowotny?

1. Kremy są pożywne, a przy tym lekkostrawne. Ponadto nawadniają organizm i pomagają wypłukać wszelkie odpadki. Łatwiej na nich stracić nadprogramowe kilogramy, jeśli ktoś pragnie być lżejszy, mniejszy i piękniejszy.

2. Krem jest lekkostrawny i z tego powodu przewód pokarmowy nie potrzebuje wiele energii do przyswojenia z niego składników odżywczych, a to oznacza, ze więcej energii zostanie dla Ciebie: na pracę, na hobby, na wszystko inne.

3. Ostropest. Oprócz tego, że moje odkrycie kulinarne lekko się trawi i jest pożywne, to dodatkowo stymuluje pracę wątroby, właśnie dzięki ostropestowi.

Ostropest plamisty

Po składniki na krem do spożywczaka, po ostropest tu:

Lignan Primvitalny Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s