Domowe sposoby na świąteczne dolegliwości


świetaCo pomoże na świąteczne dolegliwości?

Świąteczny stół ugina się od smakołyków i trudno oprzeć się i nie spróbować chociaż troszeczkę, a przecież potraw wigilijnych bywa 12, nawet więcej.

A nazajutrz….

Niestrawność, wzdęcia, zaparcia. Jak sobie z tym poradzić?

Zioła na świąteczne dolegliwości

Uczucie sytości i przejedzenia złagodzisz sięgając po napar z majeranku:

4 łyżeczki zalać szklanką wrzącej wody i po 10 minutach  przecedzić.

Pij ciepły napar, a od razu poczujesz się lepiej.

Na trawienie polecam mocną czarną herbatę – najlepsza będzie liściasta, parzona ok. 20 minut. Ulgę przyniesie także mocny napar z mięty lub rumianku – do szklanki wrzucić dwie torebki, zalać wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia.

Przy niestrawności pomoże kleik z mielonych nasion lnu:

1 łyżkę zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut.

Kleik lniany łagodzi ból, pomaga także przy zaparciach.

Na przejedzenie dobrze robi niewielki wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Nie trzeba wiele, wystarczy spacer (im bardziej jesteś przejedzony, tym wolniejszy, bo zbyt szybki marsz lub trucht może wywołać kolkę).

Cytryna z cukrem, gdy przesadzisz z alkoholem

Gdy wypijesz za dużo alkoholu, a następnego dnia będzie ci doskwierał dokuczliwy ból głowy, to wypij wtedy szklankę przegotowanej wody z sokiem z 1 cytryny. Koniecznie dodaj łyżkę miodu lub glukozy. Witamina C i cukier prosty  złagodzą dolegliwości.

Koper włoski na zaparcia

Fenkuł, a także koper ogrodowy to źródło anetolu, który działa rozkurczowo i wiatropędnie. Pomaga też przy zaparciach.

Przygotowanie: 1/2 łyżeczki suszonego kopru lub jedna torebkę herbatki zalać szklanka wrzącej wody. Pić raz dziennie 30 minut po posiłku.

Imbir na wzdęcia

Pomaga na wzdęcia, ma także działanie oczyszczające organizm z toksyn.

Przygotowanie: kilka plastrów obranego ze skórki imbiru zalać gorącą wodą, dodać 3 krople soku z cytryny i łyżeczkę miodu. Pić ciepły.

Chleb razowy na utkniętą ość

Jeżeli w gardle utknie Ci ość, to wtedy zjedz kromkę chleba razowego. Gryź po kawałeczku i powoli połykaj. Ość przylgnie do twardej chlebowej masy. Dodatkowo ciemne pełnoziarniste pieczywo ma jeszcze tę zaletę, ze usprawni pracę jelit.

Dzisiaj, w XXI wieku, nasze wątroby są pod nieustannym ostrzałem toksyn i konserwantów. Z tej racji mądrze jest ją wspierać, zjadając po każdym obiedzie (lub kolacji) miarkę Ostropestu Witalnego:

Ostropest witalny OSTROPEST WITALNY: remedium z czasów Chrystusa na chorą wątrobę i osłabiony woreczek żółciowy»

Pozdrawiam
Arkadiusz 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s