Nalewka na wątrobę i drogi żółciowe


nalewkiNalewka na problemy wątrobowe i drogi żółciowe

Nalewka ta wzmacnia żołądek, ma korzystny wpływ na apetyt, uśmierza bóle głowy, a ponadto ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne, przeciwskurczowe w obrębie dróg żółciowych, pobudza przepływ żółci z  do dwunastnicy.

Jest to także środek zapobiegający powstawaniu kamicy żółciowej, a oprócz tego działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie w obrębie dróg żółciowych.

Zaleca się ja przy zbyt małym wydzielaniu żółci niewydolności i stanach zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, jak również w nieżycie żołądka, bezsoczności, przy uporczywych zaparciach i wzdęciach, jak również dla pobudzenia łaknienia.

Przepis na nalewkę

Skład: 10 g pimenty (angielskiego ziela) | 10 g kardamonu malabarskiego | 20 g ostryżu długiego (kurkumy) | 5 – 6 świeżych, w pełni dojrzałych kwiatów dziurawca | 2 litry wódki 50°

Przygotowanie: pierwszego dnia do wódki dodaj kwiaty dziurawca, po dwunastu godzinach maceracji wyjmij je i wyrzuć. Drugiego dnia wsyp do pół litra wódki 50° (w którym moczył się kwiat dziurawca) pimentę i kardamon, naczynie szczelnie zamknij i ustaw w ciepłym miejscu. Siódmego dnia do tej samej wódki dodaj kurkumę. Dziesiątego dnia przecedź płyn przez bibułę filtracyjną.

Dwudziestego dnia przecedź płyn przez bibułę filtracyjną po raz drugi i dolej pozostałą część wódki, czyli półtora litra. Trzydziestego dnia ostrożnie zlej sklarowany płyn znad osadu, który może się jeszcze zebrać na dnie naczynia i – jeśli będzie taka potrzeba – jeszcze raz go przecedź przez bibułę filtracyjną. Nalewka powinna dojrzewać przez sześć miesięcy. Po upływie tego czasu możesz już ją pić, najlepiej schłodzoną do 10-12°C.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Pozdrawiam i zdrowia życzę 😉

Advertisements

2 thoughts on “Nalewka na wątrobę i drogi żółciowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s