Przyprawy w leczeniu wątroby i dróg żółciowych


przyprawyJakie przyprawy pomagają na wątrobę i drogi żółciowe?

Dolegliwości wątrobowe możesz złagodzić zażywając przyprawy. Na przewodu żółciowe i wydzielanie żółci korzystnie wpływają: chrzan, musztarda, rozmaryn, mięta pieprzowa, jagody jałowca i berberysu oraz piołun lub bylica i kurkuma.

Przyprawy na choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego

Zaleca się:

  • bazylię, anyż, estragon, cebulę, cynamon, cząber, czosnek, koper włoski, goździki, chrzan, imbir, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisa, ogórecznik, cytrusy, szczypiorek, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, wanilia, ziele angielskie.

W małych ilościach także: gałka i kwiat muszkatołowy, jałowiec, papryka i pieprz czarny.

Jak zażywać przyprawy?

Po prostu: dosypuje je zmielone lub w całości do potraw.

Kieruj się przy tym swoim indywidualnym smakiem, upodobaniem, bo zapewne uwzględnia ono potrzeby Twojego organizmu. Dla silniejszego działania dodawaj przyprawy pod koniec gotowania, pieczenia, smażenia itp.

Warto przygotować też sobie podręczne pieprze i proszki ziołowe, które mogą być bardzo przydatne, gdy poczujesz niedyspozycję żołądkową lub wątrobową. Przydadzą się też profilaktycznie, bo dzięki nim odpada przygotowywanie naparów, odwarów ziół, a to zawsze łączy się z kłopotem.

Dodatkową zaletą leczniczych przypraw jest też brak obaw przed przedawkowaniem, przynajmniej u tych osób, których organa trawienne są w miarę zdrowe.

Ostropest witalny Zdrowsza wątroba jest najlepszym lekarzem, jakiego Twoje ciało kiedykolwiek będzie mieć!»

Zdrowia życzę 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s