Dlaczego warto jeść orzechy?


AA026294Zdrowe orzechy

Orzechy są ciężkostrawne, ale warto przegryzać je codziennie w niewielkich ilościach. Są źródłem kwasów tłuszczowych jedno – i wielonienasyconych i z tego powodu przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu. Wystarczy zjeść niewielką porcję orzechów, by korzystnie wpłynęły na cały organizm.

Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę w orzechy?

Są one bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego i selenu, skutecznie walczą w wolnymi rodnikami, przez które szybciej się starzejemy.

Przeprowadzone badania wykazały, że częste spożywanie orzechów wiąże się z rzadszym zachorowaniem na cukrzycę typu II raka trzustki i jelita grubego u kobiet.

Uwaga! Niestety orzechy dość często wywołują alergię.

Orzechy włoskie

Są dobrym źródłem kwasów omega-3, których często brakuje nam w diecie. Wg informacji opublikowanych w piśmie „Nutrition and Cancer” zmniejszają także ryzyko zachorowania na raka piersi. Dostarczają dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż inne orzechy.

Orzechy laskowe

Przegryzając je, dostarczymy organizmowi sporą dawkę witaminy E (najlepsze jej źródło spośród wszystkich orzechów), a także magnez i fosfor. PO orzechy laskowe warto sięgnąć, gdy czeka nas duży wysiłek umysłowy, bo wspomagają prace mózgu oraz gdy odczuwamy przemęczenie.

Orzechy ziemne

Nazywane są orzechami, ale należą do roślin strączkowych. Znane są także jako fistaszki i orzeszki arachidowe. Chociaż maja sporo kalorii, trudno od kilku utyć (jeśli nie są solone lub słodzone). Są bogatym źródłem kwasu foliowego (ważny dla przyszłych mam) i argininę, która wspiera ukrwienie mięśni.

Orzechy brazylijskie

Wyjątkowa zawartość selenu (jest on obok witaminy E świetnym przeciwutleniaczem) czyni je ważnym źródłem tego pierwiastka. Tylko jeden orzech brazylijski dostarczy nam dzienną dawkę selenu! Jest także źródłem fosforu. Selenu nie powinno zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych.

Rzuć też okiem na Lignan Primvitalny — zawarty w nim Ostropest plamisty odnawia komórki wątroby, przyspiesza ich regenerację i w ten sposób ulepsza funkcje oczyszczające:

Ostropest witalny Lignan Primvitalny: remedium z czasów Chrystusa na chorą wątrobę i osłabiony woreczek żółciowy»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Jedna myśl na temat “Dlaczego warto jeść orzechy?

  1. Już 100 gramów orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie boru – pierwiastka, który jest odpowiedzialny za naszą aktywność umysłową. Dlatego warto jeść orzechy, szczególnie przed ważnymi egzaminami.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s