Dlaczego warto jeść jajka?


jajkoZdrowe jajko

Jajko uznawane jest za najlepsze naturalne źródło bioaktywnych składników. Kiedyś owiane złą sławą (uważano, że jest głównym winowajcą podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi) na szczęście zostało zrehabilitowane.

Uwaga! Jajko nie zaszkodzi Ci, nawet gdy zjesz codziennie jedno, a nawet dwa lub trzy.

Jajko – dlaczego jest tak dobre?

Dostarczy Ci przede wszystkim pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, które zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, czyli takie, których organizm nie potrafi wyprodukować sam. W dodatku są one  w odpowiednich ilościach.

Uwaga! W 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Jajko, które waży ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 602 g białka (50 g wieprzowiny to tyle samo białka, ale aż 300 kcal). Więcej białka i łatwiej przyswajalnego znajduje się w żółtku.

Jajko – bogate źródło witamin

To znakomite źródło witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego oraz wartościowych składników mineralnych:

  • fosforu;
  • potasu;
  • wapnia;
  • żelaza oraz
  • magnezu.

Żółtko jest źródłem luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Uwaga! Dwa jajka dziennie pokryją całkowite zapotrzebowanie na cholinę, która chroni wątrobę oraz na aminokwasy, które są potrzebne do odbudowy wszystkich komórek i tkanek.

Jajko zawiera tłuszcz, ale tylko 0,1 g (na 5 g) stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, reszta to niezbędne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jajko ma przy tym niewiele kalorii.

Ile jajek dziennie?

W 1998 roku na konferencji poświęconej jajku (w Atlancie), stwierdzono (potwierdzone badaniami naukowymi), ze zdrowy człowiek może jeść dwa jajka dziennie i nie musi się obawiać o nadmiernie podwyższony poziom cholesterolu.

Co osiem lat w miasteczku Banff (Kanada), odbywa się spotkanie zorganizowane przez kanadyjskie uniwersytety – z Alberty i Manitoby. Uczestniczą w nim biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych i rozmawiają o wykorzystaniu jaj w leczeniu.

Na spotkaniu w 2012 roku podkreślano rolę choliny z jaj m.in. w rozwoju mózgu i ochronie wątroby (jej niedobór może prowadzić do marskości).  Wspomniano też o pozyskiwaniu peptydów, które są pomocne w leczeniu nowotworów oraz regulacji ciśnienia krwi.

Nie masz czasu być zdrowym i zdrowo jeść?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s