Jelita — to tu jest początek prawie każdej choroby


jelitaWszystko zaczyna się w jelitach

Dlaczego tak ważne jest to, czym się odżywiamy? Wszelkie choroby i zaburzenia w pracy organizmu zaczynają się od dostarczenia niewłaściwego pokarmu. To właśnie od jelit zależy w dużym stopniu nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli człowiek jada zbyt dużo i często spożywa pokarm nieodpowiedni, to jelita przestają sobie radzić z wydalaniem resztek pokarmowych.

Produkty niestrawione częściowo są wydalane z organizmu, ale duża ich ilość odkłada się w jelitach w postaci śluzu i innych złogów utrudniających potem wchłanianie składników odżywczych. Te toksyczne resztki pokarmowe, przy źle funkcjonujących jelitach, są ponownie wchłaniane przez system trawienny. Powoduje to zatrucie organizmu i w miarę upływu czasu choroby.

Częstym problemem są też zaparcia, a są one skutkiem spożywania pokarmu o małej zawartości błonnika. Często w ich wyniku powstają hemoroidy.

Dr Dennis Medsker i Bekki Medsker w książce Ukryty wymiar zdrowia piszą:

„Przyczyną samozatrucia oraz chorób zwyrodnieniowych jest zaparcie, które powstaje w wyniku: […] spożywania produktów powodujących zaparcia”.

Wymienia tu ser, mięso i tłuszcze zwierzęce, smażone potrawy lub oleje wodorowane, używane podczas gotowania, produkty zawierające biały cukier, sól, potrawy z białej mąki lub rafinowana żywność, produkty mleczne napoje gazowane, alkohole, kawę.

Autorka książki Czyszczenie okrężnicy pisze:

„W okrężnicy występuje około 36 znanych trucizn, w tym indykan, amoniak, jad trupi i histydyna. Trucizny te są produktami ubocznymi rozkładu pokarmów proteinowych (białkowych), co ciekawe produkty uboczne trawienia węglowodanów nie gniją i nie podlegają rozkładowi”.

Dalej pisze, że cały układ trawienny jest wyściełany śluzówką, która chroni nas przed szkodliwymi konserwantami, chemikaliami i niepełnowartościowym jedzeniem. Obciążona takimi toksynami okrężnica (jelito grube) nie jest w stanie efektywnie pracować. Wprawdzie potrafi przepuścić spore masy kałowe, ale nie daje rady już sprostać ostatnim etapom trawienia i przyswajania.

„Aby stworzyć ochronę dla ciebie, a także w wyniku działania mechanizmów samoobrony, wyściółka śluzowa grubieje i twardnieje. Może ona stwardnieć do tego stopnia, że czasami do usunięcia okrężnicy podczas operacji lub autopsji potrzebny jest młotek chirurgiczny! Można wydać majątek na witaminy, zioła i zdrową żywność, ale gruba, stwardniała śluzówka uniemożliwi całkowite ich wchłonięcie. Procedury oczyszczające okrężnicę przy zastosowaniu żywokostu z pepsyną przyczyniają się w dużym stopniu do usunięcia nadmiaru śluzu i usprawnienia ich wchłaniania”.

Ważne jest więc bardzo, co jadamy i wniosek może być oczywisty: wszystkie problemy zdrowotne mają początek w nieodpowiednim pokarmie, a oblepione niestrawnymi resztkami jelito przestaje radzić sobie z ochroną przed samozatruciem… (1)

Śliwa tarnina na problemy jelitowe

To ciernisty krzew, który wyrasta do 3 m wysokości. Można go spotkać na słonecznych miedzach, zboczach i skrajach lasów. Zakwita, nim rozwiną się liście. Wydaje kuliste ciemnogranatowe owoce.

Uwaga! W aptece dostaniesz np. tarninę suszoną z Handzlówki (6,49 zł za 150 g).

Owoce działają łagodni przeciwbiegunkowo i przeciwbakteryjnie w stanach nieżytowych jelit. Z kolei kwiaty lekko przeczyszczają. Są również środkiem moczopędnym, który ułatwia usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

Odwar z tarniny

Przygotowanie: łyżkę owoców zalej 2 szklankami wody i ogrzewaj przez 1/2 godziny, nie dopuszczając do wrzenia.

Dawkowanie: zażywaj po 2 łyżki kilka razy dziennie jako środek przeciwbiegunkowy.

Nalewka z tarniny

Przygotowanie: 1 kg przemrożonych owoców zalej spirytusem 96% (0,5 l) oraz wódką40% (0,5 l). Odstaw na miesiąc (wstrząsaj). Zlej alkohol, owoce zasyp cukrem. Gdy wytworzy się syrop, dodaj do alkoholu.

Jabłka na problemy żołądkowo-jelitowe

Jabłka zawierają wiele cennych składników, m.in.: garbniki, pektyny, kwasy organiczne, cukry, witaminę C. Mają działanie przeciwbiegunkowe, przeciwfermentacyjne, przeciwgnilne.

Miazga z jabłek

Świeże owoce umyj, obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Jedz kilkanaście razy dziennie w przypadku biegunki, nieżytów pokarmowych, zatruć, niestrawności.

Taką wyłącznie jabłkową dietę możesz stosować 1-2 dni, stopniowo dodając do niej węglowodany. Jest smaczna i zdrowa.

(1) Fragment bestsellera Lidii Szadkowskiej Jak wyleczyć nieuleczalne choroby»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s