Jak przygotować zioła na zimę?


Tee Kräuter - tea herbal 01Zioła na zimę

Jeżeli wolisz leczyć się ziołami niż łykać pigułki, to warto nauczyć się je zbierać i suszyć. Lato to dobry czas na wzbogacenie ziołowej apteczki.

Uwaga! Suszenie pozwala zdezaktywować (unieczynnić) enzymy przez odparowanie wody z roślin i dzięki temu przez długie miesiące nie tracą one swych leczniczych właściwości. Dopiero zaparzenie suszu ponownie uaktywnia substancje czynne.

Kiedy najlepiej zbierać zioła?

Najlepiej zbierać je późną wiosną i przez całe lato. Szukaj ich wyłącznie w czystych ekologicznie miejscach, z dala od ruchliwych dróg, miast, fabryk czy upraw, które są zasilane sztucznymi nawozami albo opryskami.

Uwaga! Zioła zbieraj do płaskiego kosza albo przewiewnego worka. Unikaj za to toreb foliowych, bo nie oddychają i powodują zaparzanie się roślin, a wtedy tracą one swe dobroczynne właściwości.

Jakie części ziół zbierać?

W zależności od rodzaju ziół możesz zrywać całe ziele, same listki, kwiaty lub nasiona. Liście zbieraj młode, jeszcze przed kwitnieniem rośliny, bo wtedy są najcenniejsze.

Uwaga! Wybieraj tylko te zielone oraz zdrowe, bez żadnych plamek i nalotów.

Kwiaty zrywaj albo na początku ich kwitnienia (np. mniszek lekarki, rumianek), albo w pełnym rozkwicie (chaber bławatek, dziewanna). Niektóre ziela ścina się w całości, w pełni kwitnienia albo w czasie, gdy zawiązują się ich owoce (np. fiołek trójbarwny, macierzanka, rdest ptasi). Ścinaj je ponad zdrewniałą częścią łodygi.

Uwaga! Na zbiór nasion i owoców zdecyduj się dopiero, gdy są one dojrzałe (dzika róża, kminek, kolendra, czarnuszka, głóg).

Kiedy rwać zioła?

Uwaga! Którekolwiek zioła byś zbierał, powinny być one suche, bo mokre łatwiej gniją, pleśnieją i ciemnieją. Dlatego wybierz się po nie najlepiej w środku słonecznego dnia, gdy poranna rosa zdążyła już z nich wyschnąć.

Rośliny muszą też być w miarę czyste. Otrząsaj je z piasku, kurzu i pyłu, po czym luźno układaj w koszu.

Jak suszyć zioła?

Ziela nie powinno się suszyć w wiązkach, bo ściśnięte może zgnić lub spleśnieć. Rozrzuć je (podobnie jak listki i kwiaty) swobodnie na papierze, płótnie lub drewnianej stolnicy, przykrytej gazą.

Uwaga! Wybierz przewiewne miejsce, by się nie „dusiły”.

Owoce należy suszyć w specjalnej suszarce albo w nagrzanym do 30 st. C piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (jeśli to konieczne tego sposobu możesz też użyć do preparowania całego ziela,liści i kwiatów).

Uwaga! Prawidłowo wysuszone zioła będą miały naturalną barwę (nie powinny być czarne), liście mogą się kruszyć ale łodygi już nie.

Gdzie trzymać zioła?

Najlepsze będą kartonowe lub drewniane pudełka albo słoje z ciemnego szkła. Należy je szczelnie zamykać tak, by zioła nie zawilgotniały ani nie absorbowały żadnych zapachów.

Uwaga! Ziół nie należy przechowywać dłużej niż rok, bo z czasem tracą one swoje cenne właściwości. Szczególnie te, które zawierają szybko wietrzejące olejki eteryczne, takie jak melisa, mięta czy szałwia.

Można trzymać je osobno lub od razu przygotowywać z nich lecznicze mieszanki. Na pojemniki z ziołami warto naklejać etykiety, bo  niekiedy wypicie niewłaściwej herbatki może zaszkodzić zamiast pomóc.

Czy zioła mogą szkodzić?

Na zioła muszą uważać osoby chorujące na nowotwór, bo mogą one zbyt silnie wpływać na wyczerpany leczeniem organizm, a także  hamować działanie niektórych leków.

U kobiet w ciąży, niektóre rośliny lecznicze mogą wywołać  skurcze lub stłumić tolerancję immunologiczną na płód (jeżówka, krwawnik, jałowiec, ruta).

Nie używaj ziół jeśli:

  • bierzesz leki steroidowe (zioła hamują ich działanie);
  • leki przeciwgrzybiczne, czy przeciw arytmii (mogą uszkodzić wątrobę).

Uwaga! Nie pij bez konsultacji z lekarzem naparów z naparstnicy i konwalii, bo mogą one powodować niebezpieczne zwolnienie akcji serca oraz zatrzymać krążenie.

Niektóre zioła mogą działać toksycznie. Bieluń dziędzierzawa, szałwia wieszcza czy lulek czarny podnoszą ciśnienie krwi, zaburzają pracę serca i mogą powodować zaburzenia świadomości, a nawet śpiączkę.

Wszystkie zioła pij z umiarem – najwyżej 2 szklanki dziennie, bo przedawkowanie może w najlepszym razie wywołać nudności, wymioty, ból brzucha i biegunki.

Ostropest witalny Poznaj sposoby, którymi możesz sam się wyleczyć, bez tabletek i lekarzy..»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s