Co jest najlepszym źródłem białka?


Co jest źródłem pełnowartościowego białka?

źródła białka

Do swojego jadłospisu włącz chude mięso, drób, ryby, rośliny strączkowe, jajka i orzechy, które dostarczą Ci pełnowartościowego białka, żelaza, cynku, witaminę PP i B12.

Pełnokrwiste mięso czerwone (np. wołowinę, koninę, polędwicę wieprzową) spożywaj tylko kilka razy w miesiącu. Postaw na drób, jaja, orzechy i warzywa strączkowe.

Uwaga! Osoba dorosła powinna spożywać 1-2 porcje mięsa lub jego zamiennika każdego dnia.

Ile to porcja mięsa lub jego zamiennika?

Porcja mięsa lub jego zamiennika to:

  • noga kurczaka;
  • średniej wielkości filet z piersi kurczaka (ok. 100 gram);
  • pół szklanki mielonej mięsa wołowego;
  • 2 plastry pieczonego mięsa;
  • średniej wielkości filet z ryby (ok. 100 gram);
  • 2 małe jaja;
  • ¾ szklanki ugotowanej soczewicy, fasoli, ciecierzycy;
  • ⅓ szklanki orzechów np.: orzeszki ziemne, migdały.

Jak planować swoje posiłki?

Planując swoje posiłki:

Kupuj chude mięso i odkrawaj każdy widoczny na nim tłuszcz.

Uwaga! Produkty zalecane:

  • chude mięso: cielęcina, królik, kurczak, indyk (obieraj ze skóry!).
  • chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe.
  • chude ryby: dorsz, mintaj, flądra, morszczuk.
  • jaja na miękko.
  • tuńczyk w sosie własnym.
  • od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na parówki drobiowe, cielęce odtłuszczone, pasztet drobiowy.

Zrezygnuj z tych produktów:

  • tłuste mięso: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki.
  • tłuste wędliny: salami, bekon, baleron.
  • salceson, konserwy mięsne.
  • tłuste ryby: węgorz, łosoś, tołpyga, śledź.
  • tuńczyk w oleju.

Warzywa powinny stanowić połowę zawartości Twojego talerza – nie myśl o mięsie jako głównym produkcie Twojego dnia.

Uwaga! Zamiast mięsa wybieraj ryby. Spożywaj je w różnych posiłkach na różne sposoby (np. w formie filetu, tuńczyka z puszki, jako dodatek do sałatek lub zamiast mięsa do spaghetti.

Raz w tygodniu zjedz potrawę bazująca na fasoli, groszku, soczewicy (może to być np. zupa, sos z fasoli lub pasztet z soczewicy). Świetnie smakują też pierogi (zamiast z mięsem).

Uwaga! Z biegiem czasu takie potrawy powinny częściej gościć na Twoim stole.

Przykłady produktów zawierających białko

Tłuste – mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty.

Chude – tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser.

Jedzenie jest nałogiem

Czy wiesz dlaczego jedzenie jest nałogiem dla większości ludzi?»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s