Jak utrzymać równowagę kwasowo-zasadową?


równowagaRównowaga kwasowo-zasadowa

Jesteś ciągle zmęczony, senny, brak Ci energii, często chorujesz, wypadają Ci włosy, masz huśtawkę nastrojów i ciągle przybywa Ci kilogramów?

Uwaga! Być może masz zakwaszony organizm, a jego komórki są negatywnie „zaprogramowane” niewłaściwą dietą, którą stosujesz od lat.

Kwasy i zasady

Zapewne pamiętasz kwasy i zasady w lekcji chemii w szkole i wiesz, że są one sobie przeciwne, jak plus i minus, ale kiedy spotkają się ze sobą w odpowiednim stężeniu, znoszą się wzajemnie i i wytwarzają naturalny odczyn pH.

Uwaga! Podobnie jak temperatura Twojego ciała powinna wynosić 36 st. C, w wszelkie odchylenia od tej wartości przyjmujemy za nieprawidłowe i niepokojące, tak wskaźnik pH Twojej krwi powinien wynosić 7,365 (odczyn obojętny). Wszystko powyżej tej wartości wskazuje na zasadowy odczyn krwi, a poniżej o zakwaszeniu.

Ta równowaga kwasowo-zasadowa ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg procesów przemiany materii w twoim organizmie. Gdy dostarczasz organizmowi zbyt wiele składników o działaniu kwasotwórczym, Twój organizm nie radzi sobie z ich neutralizowaniem i w konsekwencji dochodzi do zakwaszenia organizmu.

Uwaga! Fizycznie objawy zakwaszenia organizmu to: złe samopoczucie, brak sił witalnych, choroby, wypadanie włosów czy wzrost wagi ciała (pomimo stosowania diet i aktywności fizyczne).

Co wpływa na zakwaszenie organizmu?

Zbyt nadmierne spożycie herbaty, kawy, stosowanie różnych diet odchudzających, nadmierna ilość przyjmowanych leków, brak ruchu, ale i jego nadmiar – to najczęstsze przyczyny zwiększonej ilości kwasów w organizmie.

Uwaga! Wśród przyczyn wymieniana jest także nadwaga, do której – w drugą stronę – może też prowadzić zakwaszenie. Według przeprowadzonych badań brak równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest główna przyczyną tzw. efektu jo-jo.

„Stale zakwaszane komórki organizmu są niejako „zaprogramowane” negatywnie żywieniowo, a odkładanie się w nich tłuszczu jest naturalną obroną organizmu przed zakwaszeniem, gdyż część produktów kwasowych rozcieńcza się w zgromadzonym tłuszczu” –  dr Otto Horak (lekarz czeski).

Otto Horak przeprowadzi wiele badań, na których podstawie stwierdził, że dopóki organizm jest zakwaszony (dotyczy to 85-90% populacji), to za wszelką cenę będzie się on bronił przed utratą tłuszczu. Nawet przy stosowaniu drastycznej diety, w pierwszej kolejności spali swoje mięśnie (to dla niego największe zagrożenie, bo mięśnie są największym spalaczem tłuszczu).

Uwaga! A przecież nie o utratę mięśni w zdrowym odchudzaniu chodzi, lecz o spalanie tłuszczu.

Oczyszczanie organizmu w procesie odchudzania

Oczyszczanie organizmu ze złych składników i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej ma kolosalne znaczenie w procesie odchudzania.

Uwaga! Regularna kontrola równowagi kwasowo-zasadowej pozwala skutecznie pozbyć się nadmiaru kilogramów oraz poprawić zdrowie i ogólne samopoczucie.

Dużą rolę odgrywa tutaj dobrze zbilansowana dieta, bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. warzywa, owoce, kasze, ryże i pieczywo pełnoziarniste). Poza tym zwróć uwagę na stałe odkwaszanie i detoksykację organizmu.

Z ogrodu Eden – od Matki Natury…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s