Dieta w chorobie wrzodowej


wrzodyDieta przy wrzodach

W większości przypadków za powstawanie wrzodów odpowiada bakteria Helicobacter pylori. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, zwykle już w dzieciństwie.

Bakteria przylega do błony śluzowej żołądka i tam się namnaża.

Uwaga! U niektórych ludzi zakażenie tą bakterią nie wywołuje żadnych dolegliwości i nie ma potrzeby leczenia, a u innych może się uaktywnić i wtedy konieczna jest antybiotykoterapia.

Helicobacter pylori uszkadza śluzówkę żołądka i dwunastnicy, powodując stan zapalny i prowadząc do owrzodzenia. Pogłębia się ono stopniowo na skutek działania drażniącego kwasu solnego.

Uwaga! Oprócz bakterii przyczyną choroby wrzodowej może być długotrwałe lub nadmierne przyjmowanie środków przeciwbólowych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych lub sterydów.

Jaka dieta?

Jeśli cierpisz na chorobę wrzodową przestrzegaj kilku zaleceń:

  • jedz posiłki co 3-4 godziny, bo zbyt długie przerwy między nimi zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego;
  • zrezygnuj z potraw smażonych, tłustych, zwłaszcza wieczorem. Lekką kolację zjedz nie później niż na godzinę przed snem. Mięso, ryby, warzywa gotuj w wodzie, na parze, piecz w foli, duś bez obsmażania;
  • unikaj ostrych przypraw (np. pieprzu, papryczki chilli, curry chrzanu oraz musztardy i octu), roślin strączkowych i żytniego, razowego pieczywa;
  • wyłącz z diety czekoladę, torty i tłuste kremy;
  • ogranicz też jedzenie kiszonek, majonezu;
  • nie pij kawy, zwłaszcza na czczo, mocnej herbaty, napojów gazowanych.

Jedz produkty łagodne dla żołądka, np. pszenne i czerstwe pieczywo, a mięso lub ryby z dużą ilością warzyw – buraków, kalafiora, marchwi, brokułów, szpinaku. Możesz również jeść kisiele, galaretki, ciasto drożdżowe.

Najlepsze do picia to: słaba herbata, kawa zbożowa, woda niegazowana.

Siemię lniane przy wrzodach

Obecne w nasionach siemienia lnianego śluzy powlekają ściany żołądka i chronią je przed drażniącym działaniem kwasu solnego. Świeże, zmielone ziarna dodawaj do posiłków, posypuj nimi kanapki.

Korzystne jest picie naparu – łyżkę nasion zalej szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem 30 minut. Przecedź. 1/2 szklanki pij rano na czczo i wieczorem lub między posiłkami.

Tego unikaj przy chorobie wrzodowej

Niesteroidowe leki przeciwzapalne (m.in. dostępne bez recepty środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe zawierające kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, naproksen, diklofenak) stosowane w nadmiarze sprzyjają chorobie wrzodowej.

Uwaga! Jeżeli przyjmujesz na stałe leki przeciwzakrzepowe na bazie kwasy acetylosalicylowego, a masz wrzody, powinieneś jednocześnie zażywać preparat, zmniejszający wydzielanie kwasu solnego. W razie potrzeby przy wrzodach lepiej sięgać po leki przeciwzapalne zawierające paracetamol, bo są bezpieczniejsze.

Do niedawana wrzodowcom polecano mleko ze względu na zakwaszające właściwości. Jednak okazuje się, ze wypicie tego napoju zobojętnia kwas żołądkowy tylko na kilkanaście minut. Natomiast obecne w mleku jony wapnia w konsekwencji zwiększają wydzielanie kwasu. Dlatego gdy dolegliwości są nasilone, lepiej zrezygnować z picia mleka.

Spójrzmy prawdzie w oczy: jeśli nie zadbasz o zdrowie, to…

Ostropest witalny Nie masz czasu być zdrowym i zdrowo jeść?»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s