Uchyłkowatość jelit


uchyłkowatość jelitUchyłki jelit

Uchyłkowatość jelit to choroba cywilizacyjna», którą powoduje tzw. dieta ubogoresztkowa, czyli uboga w błonnik oraz siedzący tryb życia.

Gdy jesz za mało błonnika, wydłuża się czas przejścia stolca przez jelita, tzw. pasażu jelitowego. W konsekwencji prowadzi to do przerostu mięśni okrężnicy i wzrostu ciśnienia wewnątrzjelitowego.

Uwaga! W jelitach tworzą się wtedy uchyłki cienkościenne (inaczej woreczki lub przepukliny) o średnicy około 1 cm, które uwypuklają się na zewnątrz jelita. Może być ich kilkanaście lub kilkadziesiąt, a zlokalizowane są najczęściej w esicy i zstępnicy.

Leczenie uchyłkowatości jelit

Leczenie uchyłkowatości jelit zależy od nasilenia choroby. Gdy nie ma żadnych objawów lub są one łagodne, zaleca się tylko stosowanie odpowiedniej diety bogatej w błonnik.

Uwaga! Jednak gdy objawy wyraźnie się zaostrzają, zażywa się także leki rozkurczowe i przeciwbólowe.

Przy stanach zapalnych uchyłków choremu podaje się antybiotyki w formie doustnej lub dożylnej. W przypadku powikłań (ropień wewnątrzbrzuszny, perforacja jelita, krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego), konieczna jest operacja.

Uwaga! U większości chorych krwotoki z uchyłków ustają same, czasem jednak potrzebne jest przetoczenie krwi, zrobienie kolonoskopii połączonej z tamowaniem krwawienia lub trzeba przeprowadzić operację. Uchyłków, które już powstały nie da się wyleczyć farmakologicznie. Można je usunąć tylko operacyjnie. Niestety uchyłkowatości jelit nie da się wyleczyć raz na zawsze.

Dieta przy uchyłkowatości jelit

Przy uchyłkowatości jelit należy jeść jak najwięcej produktów bogatych w błonnik. Aby dostarczyć organizmowi cennych włókien roślinnych, jedz:

  • pełnoziarniste pieczywo;
  • grube kasze;
  • ciemny ryż;
  • warzywa strączkowe i
  • owoce.

Uwaga! Owoce jedz w całości i koniecznie z miąższem i skórką.

Jeśli gotujesz zupę jarzynową, wsyp do niej np. ziarna jęczmienia, a do kefiru, sosów – otręby lub zmielona nasiona babki płesznik, które są bogatym źródłem błonnika.

Otręby przy uchyłkowatości jelit

Samo jedzenie otrąb nie wystarczy. Musisz jeszcze wiedzieć, jak je jeść i popijać wodą.

Otręby wprowadzaj do diety stopniowo, bo nagłe zwiększenie ich ilości w diecie może prowadzić do zaparć i wzdęć. Przewód pokarmowy musi mieć czas, by się przystosować do nowych nawyków.

Dlatego zacznij np. od 2 łyżek otrąb dziennie i co tydzień, przez 6 tygodni, zwiększaj dawkę do 6 łyżek. Pij przy tym 2-3 l wodzy dziennie.

Woda przy uchyłkowatości jelit

Koniecznie musisz zwiększyć ilosć wypijanych płynów. Musi to być co najmniej 2-3 l dziennie.

Uwaga! Pomaga to przeciwdziałać zaparciom, które bardzo często towarzyszą uchyłkowatości jelit.

Napinanie mięśni przy oddawaniu stolca powoduje, ze uchyłki się powiększają, a kiedy pijemy dużo płynów, stolec staje się bardziej miękki i łatwiej przechodzi przez jelita.

O tym musisz pamiętać przy uchyłkowatości jelit

Koniecznie musisz znaleźć czas na aktywność fizyczną, bo ćwiczenia wzmacniają mięśnie brzucha i mięśniówki gładkiej jelita. Poprawiają perystaltykę, czyli pracę jelit.

Uwaga! Ni pij kawy ani innych napojów z kofeiną, ponieważ podrażnia ona jelita.

Nigdy nie wstrzymuj oddawania stolca, bo to jedna z przyczyn powiększania się uchyłków. Pilnuj, by wypróżniać się regularnie, najlepiej codziennie.

Pij 1 łyżkę oleju lnianego dziennie, przed śniadaniem. Działa on łagodząco na jelita.

Aby pozbyć się zaparć z naturalny sposób, jedz buraki szpinak, suszone śliwki i pij dużo wody, najlepiej z plastrami cytryny. Możesz też w ciągu dnia napić się herbatki ziołowej z kruszyną lub senesem.

Uwaga! Przy tej tej dolegliwości staraj się unikać jedzenia pokarmów z małymi ziarenkami, które łatwo przedostaną się do uchyłków i, niestety, mogą wywołać stan zapalny (np.sezam, mak, siemię, maliny, truskawki).

Praca jelit – wyregulowana, zaparcia – wymiecione…

Ostropest witalny Nie dorównują mu nawet słynne otręby pszenne»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s