Witamina D pomaga w odchudzaniu


słońce witamina dDieta z witaminą D

Witamina D  różni się od innych witamin: od 75 do 90% Twojego zapotrzebowania na nią zaspokajasz dzięki działaniu promieni słonecznych na skórę.

Uwaga! Resztę zapewnią Ci tłuste ryby, jajka, grzyby i mleko.

Na zawartość witaminy D w diecie warto szczególnie zwrócić uwagę podczas odchudzania, bo pomaga ona nie tylko w spalaniu tłuszczu, ale też zapewnia dobry nastój i wzmacnia kości.

Uwaga! Przeprowadzono międzynarodowe badania, które dowiodły, że uczestnicy z odpowiednim poziomem witaminy D w organizmie spalali 3 razy więcej tłuszczu, niż Ci z jej niedoborami.

Dania z witaminą D

Dania te łączą w sobie 2 zalety: wzmocnią Twój system odpornościowy i pozwolą zrzucić zbędne kilogramy.

Na śniadanie idealny będzie miks owoców:

Składniki na 1 porcję – 1 mały banana | 1/2 jabłka | 10 dag ananasa | mała brzoskwinia

Przygotowanie: owoce obierz, oczyść i pokrój, wymieszaj w misce, polej 1 łyżeczką syropu klonowego i posyp 1 łyżeczką posiekanych pistacji.

lub kanapki z kremem łososiowym:

Składniki na 1 porcję – drobno pokrój 30 g wędzonego łososia i 1 por. Posiekaj 2 gałązki koperku, wymieszaj z 50 g chudego serka topionego, 1/2 łyżeczki miodu i 1/2 łyżeczki musztardy. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj. Pastą posmaruj 2 kromki chleba. Zjesz mniej węglowodanów, jeśli pastę podasz na sałacie.

Na obiad lub kolację proponuje:

Fasolkę z jajkami

Składniki na 1 porcje – pokrój w kostkę 1 kromkę chleba tostowego i zrumień. 10 dag miksu sałat wymieszaj z 2 łyżkami sosu winegret. Dodaj 10 dag fasoli strączkowej. Posyp przygotowanymi grzankami. Do tego ugotuj 2 jajka w koszulkach.

Roladki śledziowe

Składniki na 1 porcje – Do 2 łyżek jogurtu dodaj do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Pokrój w plasterki 1/2 ogórka i wymieszaj z sosem. Posiekaj po 2 łodygi trybuli i koperku. Ziołami posyp 3 filety śledziowe, zawiń je. Roladki podawaj na sałatce ogórkowej.

Najlepsze źródła witaminy D

Dorosła osoba potrzebuje dziennie ok. 20 mikrogramów witaminy D. Najlepszy jej źródłem jest tran z wątroby dorsza (45 mikrogramów w 100 g). Jeśli nie lubisz tranu są inne, smaczne sposoby zdobycia tej ważnej witaminy:

  • Śledzie (26 µg/100g)
  • Łosoś (16µg/100g)
  • Sardynki (10 µg/100g)
  • Awokado (3,5 µg/100g)
  • Borowiki (3µg/100g)
  • Ser topiony (3µg/100g)
  • Jajka (3µg/100g)
  • Pieczarki (2µg/100g)
  • Mleko (1,5µg/100g)
  • Ser żółty (1,3µg/100g)
  • Masło (1,2µg/100g)

Uwaga! 3 razy w tygodniu 10-15 minut na słońcu albo 30 minut na zewnątrz codziennie  w jasny dzień – tyle potrzebuje Twoja skóra (nieposmarowana kremem z filtrem), także zimą, żeby wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D).

Oczywiście trzeba tutaj brać pod uwagę typ skóry, bo np. osoby o ciemniejszej karnacji mogą na słońcu przebywać dłużej, ponieważ barwnik chroni ich skórę przed promieniowaniem UV.

Kiedy na dworze jest mroźno, wystaw na działanie słońca tylko twarz, dłonie i przedramiona. W zimie promienie UV przenikają także przez chmury, dlatego dłuższy spacer w porze obiadu pokrywa o tej porze roku zapotrzebowanie na promieniowanie słoneczne.

Uwaga! Dermatolodzy stanowczo odradzają wizyty w solarium i korzystanie w domu z lamp UV, ponieważ promieniowanie w niekontrolowanych dawkach może bardzo zaszkodzić.

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s