Zielone przyprawy na lepsze trawienie


ziołaJak przyspieszyć trawienie?

Ziołowe przyprawy maja dobry wpływ na pracę żołądka, wątroby i jelit. Dzięki nim przyspieszysz trawienie i zapobiegniesz wzdęciom po posiłku. Mają jeszcze jedną zaletę: na tyle mocno podkreślają naturalny smak potraw, ze z powodzeniem mogą zastąpić sól,  jej ograniczenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki 🙂

Tymianek na lepsze trawienie

Możesz stosować świeży lub suszony – niemal do wszystkiego. Szczególnie polecany jest do mięsny farszów, pasztetów, zup, wędlin, dań z cebuli i fasoli.

To także świetna przyprawa do chleba domowej roboty, ziołowego majonezu i masła. Tymianek ma silny aromat, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.

Uwaga! Możesz dodawać go na początku gotowania – nie traci smaku pod wpływem temperatury.

Oregano na lepsze trawienie

Suszone listki tego popularnego ziła są bardziej aromatyczne świeże. Idealnie pasują do smażonych, pieczonych i grilowanych mięs. Oregano jest niezastąpionym dodatkiem do makaronowych sosów i do pizzy.

Bazylia na lepsze trawienie

Nazywana jest pomidorowym ziołem, bo wyjątkowo dobrze smakuje z tym warzywem, ale świetnie też smakuje w towarzystwie bakłażana, cukinii i szpinaku.

Ze świeżej bazylii możesz przygotować słynny sos pesto:

pęczek zioła posiekaj i utrzyj z oliwą, odrobiną czosnku i łyżką mielonych orzeszków pini.

Makaron ugotowany na półtwardo z dodatkiem takiego sosu syci i nie tuczy.

Lubczyk na lepsze trawienie

Pobudza krążenie, dodaje energii. Jest podstawą słynnej przyprawy maggi. Świeży pasuje do zup, sosów, twarożku i sałatek.

Uwaga! Oregano, tymianek i bazylia to podstawowe składniki tradycyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Pozostałe to rozmaryn, cząber i estragon. Po prostu zmieszaj zioła i gotowe 🙂

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s