Czy zupy w proszku są zdrowe?


zupki w proszkuZupy w proszku

Zupy w proszku dopuszczane są do sprzedaży przez Główny Inspektorat sanitarny, wiec zawarte w nich składniki nie są toksyczne.

Uwaga! Do chińskich zupek w proszku dodawane są polepszacze smaku, np. glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy, a ich nadmiar może spowodować problemy zdrowotne: bóle głowy, arytmię, uczucie niepokoju, coraz większe rozdrażnienie, a nawet kłopoty z pamięcią.

Chińskie kluseczki w zupach

Makaron dodawany do zup powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robiona jest z nich pulpa, z której następnie formuje się nitki. Te gotowane są przez chwilę, potem podsmaża i suszy.

Uwaga! Jeśli jadasz chińskie kluseczki, zawarte w nich fosforany odkładają się w Twoich kościach, prowadząc do ich odwapnienia (osteopenii), a w efekcie – porowatości (osteoporozy).

Szkodliwe dla skóry

W chińskich zupkach są barwniki i emulgatory i w czasie trawienia powstają z nich toksyny, które są eliminowane z organizmu m.in. przez skórę, co powoduje gwałtowne pobudzenie pracy gruczołów łojowych, ich zatkanie się nadmiarem sebum i powstawanie brzydkich zaskórniaków.

Problemy z trawieniem

Gdy masz problemy trawienne, ze swojej diety wyklucz zupki instant rożnych firm, szczególnie te z makaronem i dużą ilością polepszaczy smaku (np. rosół, pomidorowa).

Uwaga! Przeprowadzone badania wykazały, ze po ich zjedzeniu makaron przez wiele godzin zalega w żołądku (po dwóch godzinach zachowuje pierwotny kształt, bo kwasy żołądkowe maja trudności z jego maceracją). Jedzenie ekspresowych zupek może być powodem zgagi, bólów żołądka, wzdęć, zaparć, biegunek.

Zupki dla odchudzających się

Należy wybierać specjalne, dietetyczne zupki w proszku (Allevo, Dieta Light) i zastąpić taką zupką posiłek. Są one wzbogacone w dobrej jakości białko, witaminy, i mikroelementy, a do tego maja niewiele kalorii.

Zupki z atestem, sprzedawane w aptekach, zawierają mało tłuszczu i są słodzone słodzikami.

Jaka zupka dla alergika?

Jeżeli jesteś skłonny do uczuleń, miewasz może często objawy nietolerancji pokarmowej (bóle brzucha, wzdęcia), to omijaj zupki, do których przygotowania użyto polepszaczy smaku i barwników (żółcieni pomarańczowej E110, azorubiny E122, czerwieni allura E129).

Uwaga! Ich jedzenie może powodować problemy trawienne, wysypkę, rozdrażnienie.

Jeśli z braku czasu musisz niekiedy przyrządzić sobie szybką zupkę, to wybierz te przygotowywane jedynie z warzyw, uzyskiwane w specjalnych suszarkach. Zwykle dodawany jest do nich ryż, kasza lub makaron i przyprawy ziołowe (np. Dania Babci Zosi).

Zupki bez glutenu

Gdy Twój organizm nie trawi białka, zjadaj tylko bezglutenowe zupki instant (np. Bezgluten). Można je kupić np. w dużych supermarketach albo sklepach ze zdrową żywnością.

Wegetarianie mogą skorzystać z innej opcji i wybrać zupki bez dodatków pochodzenia zwierzęcego (np. Vita Natura).

Zioła na trawienie

Wyciąg z karczocha – działa żółciopędnie i wzmaga regenerację wątroby (Cynarex, Hepatil). Możesz też wypróbować tonik z wyciągiem z karczocha. (Karczoch Vita) = pij 50 ml pół godziny po posiłku.

Ostropest plamisty – dzięki sylimarynie, fitosterolom, flawonom i witaminom F i E wzmacnia wątrobę, pobudza wydzielanie żółci. Możesz zażywać np. Lignan Primvitalny -wystarczy 2 łyżeczki dziennie dodać do sałatki, kanapek albo po prostu połknąć świeżo zmielony popijając wodą.

Dziurawiec – przyspiesza trawienie, znosi wzdęcia. Pij szklankę naparu po jedzeniu.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Ostropest witalny Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

One thought on “Czy zupy w proszku są zdrowe?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s