Po co nam pęcherzyk żółciowy?


pęcherzykPęcherzyk żółciowy i jego funkcja

Pęcherzyk żółciowy (potocznie nazywany woreczkiem) ma ok. 10 cm długości i gruszkowaty kształt. Magazynuje i zagęszcza żółć, którą produkuje wątroba. Taka już zagęszczona żółć zwana pęcherzykową, jest potrzebna do trawienia tłuszczów.

Uwaga! U niektórych osób w pęcherzyku żółciowym powstają kamienie (złogi), które tworzą się wtedy, gdy z zebranej w pęcherzyku żółci wytrącają się jej składniki, czyli kryształki soli żółciowych oraz cholesterolu.

Warto wiedzieć, że może się tak zdarzyć, że kamienie żółciowe nie będą powodować żadnych dolegliwości, ale mogą pojawić się takie objawy jak:

  • częsta niestrawność i
  • ciągłe odbijanie się.

Uwaga! Objawy te pojawiają się najczęściej w nocy, kilka godzin po zjedzeniu obfitego posiłku, a najsilniejsze są, jeśli zjadłeś czekoladę, potrawy, które zawierały żółtka jaj i śmietanę. Możesz się też źle czuć po tłustym mięsie i wędlinach, a także potrawach smażonych, a nawet tych z pozoru zdrowych produktach, czyli surowych warzywach i owcach.

Dzieje się tak dlatego, bo aby pokarmy z dużą ilością tłuszczów (lub błonnika, jak w przypadku warzyw i owoców) mogły być strawione, pęcherzyk musi wydalić jak najwięcej żółci. Kurczy się, a jeśli znajdują się w nim złogi, te pod wpływem skurczu przesuwają się, powodując ból.

Jak dbać o pęcherzyk żółciowy?

Przypominam, że przede wszystkim musisz:

1. Jeść posiłki o stałych porach. Jedz niewielkie porcje co 3-4 godziny (trzy główne posiłki oraz dwie przekąski – przed południem i po południu).

Uwaga! Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają zastojowi żółci, a tym samym jej zagęszczeniu i powstawaniu kamieni. Zbyt obfite porcje również nie są wskazane, bo wtedy wydziela się za dużo żółci.

2. Jedz śniadanie. Nie musi to być obfity posiłek. Lekkie śniadanie posłuży pęcherzykowi.

Uwaga! Kiedy jesteś bardzo długo na czczo, bo pierwszy posiłek jesz w południe, żółć w pęcherzyku długo zalega i jest wtedy gęsta – mogą z niej tworzyć się złogi.

3. Posiłki powinny być świeże, bo gdy są długo przechowywane i potem odgrzewane tracą wartości odżywcze (np. witaminy, ważne dla prawidłowej pracy pęcherzyka). Potrawy nie powinny być ani za zimne, ani za gorące, by nie podrażniały błony śluzowej układu pokarmowego (także pęcherzyka).

4. Ogranicz tłuszcze. Zrezygnuj ze smażenia i pieczenia na tłuszczu, bo nawet najchudsza potrawa tak przyrządzona staje się ciężkostrawna. Wywołuje silny skurcz ścian pęcherzyka żółciowego (aby żółć mogła wypłynąć) oraz ból w nadbrzuszu.

Co robić w przypadku ataku kolki wątrobowej?

Gdy ujście przewodu żółciowego zostanie zatkane przez kamień żółciowy i zostanie zaburzony odpływ żółci, dochodzi do ataku kolki wątrobowej. Jest to silny ból w nadbrzuszu, który promieniuje do pleców, prawej łopatki i barku.

Uwaga! W takim przypadku lepiej jak najszybciej pojechać do szpitala.

Doraźnie ulgę przyniesie ciepły kompres (termofor, poduszka elektryczna), leki rozkurczowe przeciwbólowe (najlepszy będzie czopek).

Sposób na problemy z wątrobą odnaleziony!

ostropest witalny Oczyścić i zregeneruj wątrobę używając tego 1 „zakazanego” sposobu…czytaj więcej»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s