Domowy ocet jabłkowy


ocet jabłkowyJak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy stosowany jest powszechnie w medycynie ludowej. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu i witamin: A, E, C, z grupy B, beta karoten, pektyny.

Uwaga! Ocet jabłkowy działa leczniczo i profilaktycznie w przypadku wielu chorób m.in. reumatyzmu, przeziębienia, zaburzeń trawienia, problemów z krążeniem, cera. Pomoże Ci w zrzuceniu nadliczbowych kilogramów. Jeśli będziesz przyjmował go regularnie, wspomoże proces spalania tłuszczu, przyspieszy metabolizm oraz usprawni pracę jelit.

Ocet jabłkowy  nie tylko odchudza, tłumi apetyt, ale usprawnia też działanie wielu organów.

Uwaga! M.in. wspiera pracę wątroby, łagodzi nudności, pomaga zachować zdrowy wygląd skóry. Pomaga pokonać grypę i wspiera leczenie infekcji. Rozpuszcza kamienie nerkowe. Świetnie oczyszcza organizm i ma wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Usprawnia pracę serca, naczyń, żył. Łagodzi bóle migrenowej.

Ocet jabłkowy pomoże Ci też utrzymać prawidłowy poziom cukru (chroni przed cukrzycą) we krwi, obniży ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Uwaga! Badania dowiodły, że ocet jabłkowy zapobiega powstawaniu komórek rakowych i hamuje ich wzrost. Wspomaga oczyszczanie skóry, wzrost włosów i paznokci np. z grzybic. Dzięki regularnemu spożywaniu octu jabłkowego możesz zachować młody wygląd.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Przygotowanie: umyte jabłka obierz. Usuń z nich zepsute
części, skórki przełóż do naczynia i zalej przegotowaną wodą z
dodatkiem cukru lub miodu (10 dag cukru na 1 litr wody). Naczynie nakryj gazą i trzymaj w ciepłym, ciemnym miejscu. Po 10 – 14 dniach odcedź zawartość, powstały płyn przecedź przez gazę. Ocet przelej do szklanych butelek i trzymaj w lodówce albo w innym chłodnym miejscu, by nie przedłużać procesu fermentacji.

Uwaga! Podczas fermentacji powstaje biały kożuch, możesz go zatrzymać do fermentacji następnej porcji octu.

Dawkowanie: pij codziennie rano na czczo 2 łyżeczki octu jabłkowego z dodatkiem łyżeczki miodu, rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody. Jest to dobry sposób na trawienie, oczyszczanie organizmu, zapobieganie chorobom.

Odchudzanie: pij ocet na czczo i jako ostatni posiłek, koniecznie rozcieńczony.

Uwaga! Nierozcieńczony ocet powoduje szereg komplikacji z tytułu przewodu pokarmowego.

Ocet jabłkowy dla skóry: przemywaj octem skórę (roztwór 3%), by zapewnić jej jędrność i właściwe pH. Zapobiega to także wypryskom, leczy niedoskonałości skóry (oprócz ropnych zmian).

Możesz go stosować do zakwaszania sałatek, potraw zamiast octu spirytusowego.

Druga młodość Twojej wątroby

ostropest witalny WĄTROBA JAK NOWA: bezbolesny „przeszczep” – bez kolejek»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s