Kuracja oczyszczająca krew


jałowiecOczyszczanie krwi jałowcem według ks. Kneippa

Jałowiec już w dawnych czasach używany był do konserwowania mięs w dymie z igliwia, ze względu na swoje silne właściwości bakteriobójcze (wykazały to dzisiejsze badania). Jałowiec używany jest również w chorobach, do okadzeń (zabija drobnoustroje) i inhalacji, ponadto wybitnie leczy choroby przemiany materii poprzez pobudzenie metabolizmu.

Uwaga! Dlatego też jałowiec „czyszczący krew” ma swoje uzasadnienie.

Owoce jałowca działają moczopędnie, poprawiają samopoczucie, mają wpływ na cofnięcie się procesu gruźliczego, leczą niedomogi dny i gośćca, obrzęki pochodzenia sercowego itp.

Kuracja ks. Kneippa

Kuracja polega na zjedzeniu (żuciu):

1 dnia – 4 jagód jałowca;
2 dnia – 5 jagód;
3 dnia – 6 jagód …

itd. aż do 12 dnia, po którym należy zjeść 15 jagód jałowca, po czym dawki zmniejsza się o 1 jagodę dziennie, aż do 23 dnia, w którym spożywa się 4 jagody.

Uwaga! Kurację tę należy powtórzyć zależnie od potrzeb 4-5 razy. Nie zwiększaj dawek. Jeżeli chorujesz na stan zapalny nerek powinieneś unikać jałowca.

Jałowiec jako przyprawa

Jako przyprawy – używa się rozdrobnionych owoców jałowca. Stosuje się je jako dodatek do mięs (wołowina, baranina, dziczyzna), do zup (np. barszczu ukraińskiego, żurku, zupy pomidorowej).

Uwaga! Jałowiec bardzo poprawia smak kapusty kiszonej. Do kiszenia dodaj 50 g owoców na 10 kg kapusty.

Co będzie dalej z Twoim zdrowiem…

Błonnik witalnyToksyny Odbierają Ci Kilkanaście Lat Życia! Już Dziś Oczyść Organizm by Zachować Zdrowie i Młodość do Osiemdziesiątki lub Dłużej»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s