Dlaczego warto pić zieloną herbatę?


zielona herbataZielona herbata – właściwości

Herbata zielona powstaje z niefermentowanych liści rośliny Camelia sinensis (podobnie jak czarna), których przerób następuje bezpośrednio po zbiorze. Liście herbaty umieszczane są w specjalnych zbiornikach z para wodą (parzenie świeżych liści przez 1 minutę w celu inaktywacji enzymu – oksydazy
polifenolowej, co zapobiega fermentacji), a następnie są zwijane i suszone.

Uwaga! Ominięcie procesu fermentacji powoduje, że suche liście zachowują swój ciemnooliwkowo – zielony kolor. Obróbka, jakiej poddaje się liście herbaty po zbiorze, daje jej trzy charakterystyczne rodzaje: zieloną, czarna i ulung. Herbata zielona jest najmniej przetworzona i zawiera najwięcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów). To najstarszy napój świata.

Co zawierają liście zielonej herbaty?

Zielona herbata:

  • jest bogatym źródłem flawonoidów, głównie katechin, które stanowią 30-50 % składników zawartych w jej liściach  i 90 % wszystkich flawonoidów;
  • zawiera znaczne ilości garbników (od 8 do 30 %), z których najważniejszym jest tanina;
  • zawiera kofeinę (teina; do 4 %), katechiny, cukry, związki białkowe, śladowe ilości olejku eterycznego, związki żywicowe, kwasy organiczne, enzymy, pektyny (2-3 %), glikozydy;
  • zawiera karoten (prowitamina A), witaminy B1, B2, PP, C, P (spośród roślin ją zawierających, herbata obok gryki ma jej najwięcej) oraz K oraz
  • wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk).

Jakie właściwości ma zielona herbata?

  • reguluje procesy trawienne;
  • posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne;
  • przejawia słabe właściwości moczopędne (zaleca się ją jako środek pomocniczy w leczeniu krwiomoczu i zapaleniu nerek);
  • ma pozytywny wpływ na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę, na układ oddechowy, skórę, układ naczyniowy;
  • reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate;
  • ma dobroczynny wpływa na układ nerwowy człowieka, usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, przede wszystkim dzięki temu, iż rozszerza naczynia krwionośne mózgu, powodując jego lepsze ukrwienie i dotlenienie;
  • według japońskich naukowców w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia, bo składniki, które zawiera wpływają hamująco na procesy starzenia się organizmu;
  • zimny napar jest wskazany do przemywania oczu w zapaleniu spojówek.

Uwaga! Spożywając zieloną herbatę możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Dzieje się tak prawdopodobnie na drodze redukcji wolnych rodników w organizmie.

Warto też tutaj wspomnieć, że uzyskane do tej pory wyniki badań (dotyczyły prozdrowotnego wpływu flawonoidów,) wykazały, że gorzka herbata jest polecana jako drugi (zaraz po czystej wodzie) podstawowy napój, którym należy uzupełniać płyny w naszym organizmie.

Uwaga! Jedynym ograniczeniem wydaje się zawartość kofeiny w herbacie, której dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 400 mg.

Najpopularniejsze herbaty zielone

Sencha – to bardzo popularna japońska herbata. Ma wyjątkowy i wykwintny smak. Ma postać długich, wąskich, sprasowanych igieł, które rozwijają się w wodzie. Daje napar jaskrawozielony o łagodnie cierpkim smaku do delikatnie owocowego. Często stanowi bazę do herbat aromatyzowanych.

Jak parzyć: 1 płaską łyżeczkę na filiżankę zalej wodą o temperaturze 70-80°C, parz 3-4 minuty.

Bancha – japońska herbata o grubych, nieregularnych, żółtobrązowych liściach. Jest często używana jako podstawowy składnik herbat aromatyzowanych.Ma łagodny, cierpki, trochę rybny smakiem.

Jak parzyć: 1 lekko czubatą łyżeczkę na filiżankę zalej białym wrzątkiem, parz ok.3 minut.

Green Jade Rings – chińska zielona herbata. Stanowi ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Liście skręcone i suszone na niciach bawełnianych lub konopnych, pod wpływem białego wrzątku rozwiną się, a napar nabierze przyjemnie owocowego charakteru.

Jak parzyć: 1 łyżeczka na filiżankę. Zalej wodą o temperaturze około 80°C, parz około 3-4 minut.

Chun Mee – chińska herbata produkowana w dużych ilościach. Zielone liście, krótkie równomierne herbata o lekko cierpkim korzennym smaku.

Jak parzyć: 1 łyżeczka na filiżankę, parz około 3 minut.

Cui Ya – bardzo dobra chińska herbata z rejonu Anhuis. Swoją nazwę zawdzięcza szmaragdowozielonemu wyglądowi liści, które są  długie, lekko otwarte, z niewielka ilością srebrzystego puchu. Ma delikatny i łagodny smak, który przypomina słodkie brzoskwinie. To jedna z najwspanialszych herbat najwyższej jakości.

Jak parzyć: 1 łyżeczka na filiżankę, parz około 3-4 minut.

Dobra zielona herbata

Błonnik witalnyZielone herbaty najlepszej jakości»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s