Miód kasztanowy na problemy z wątrobą


miódMiód kasztanowy na wątrobę

Jest bardzo popularny we Włoszech i Francji (najsłynniejszy miód kasztanowy pochodzi z Francji, z regionu Cevennes). Pszczoły produkują go z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego oraz kasztana jadalnego.

Uwaga! Św. Hildegarda z Bingen zalecała zażywać go jako kurację wzmacniającą wątrobę: 1-2 łyżki miodu 2-3 razy dziennie przez miesiąc.

Miód ma ciemnobrunatną barwę, mocny zapach oraz gorzkawy smak.

Właściwości miodu kasztanowego

To bogate źródło pierwiastków śladowych, takich jak potas, magnez, mangan, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.

Płatki z miodem na problemy z wątrobą

5 łyżek płatków owsianych zalej świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i zostaw na noc w lodówce. Rano dodaj łyżkę jogurtu, dwie łyżki miodu kasztanowego i posyp owsiankę łyżeczką świeżo zmielonego Lignanu Primvitalnego.

Warto wiedzieć

Miód rozcieńczony ma silniejsze działanie bakteriobójcze (od 6 do 220 razy!) od nierozcieńczonego. Działa na gronkowce i paciorkowce oraz grzyby z rodzaju Candida. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia serce.

Miód jest kaloryczny – jego 100 g dostarczy Ci 319 kcal. Ten prawdziwy szybko się krystalizuje. Tym rożni się od miodu sztucznego.

Uwaga! Nie zalewaj miodu wrzątkiem i nie dodawaj go do bardzo gorących potraw, ponieważ wtedy traci swoje cenne właściwości. Wyjątkiem jest miód Manuka.

Miód przechowuj w ciemnym, szczelnym opakowaniu, w chłodzie, bo ciepło powoduje, że traci bakteriobójcze właściwości. Nie powinien nigdy się zepsuć, bo jest naturalnym konserwantem.

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s