Perz i natka pietruszki na wątrobę


wątrobaMieszanka oczyszczająca i regenerująca wątrobę

Perz jako chwast rozpowszechniony jest nie tylko w całej Europie, le również w Afryce Północnej, Ameryce Północnej, a nawet na Syberii. W naszym kraju jest jednym z najpospolitszych i najtrudniejszych do wytępienia chwastów. Rośnie na polach i łąkach, pleni się w ogrodach, na skraju lasów, w zaroślach i na miedzach.

Surowcem zielarskim jest kłącze perzu. Instrukcja dla zbieraczy roślin leczniczych bardzo precyzyjne określa zasady zbioru perzu.

Uwaga! Należy zbierać wyłącznie kłącza „walcowate”, grubości około 3 mm, barwy kremowożółtej lub żółtej, z pustymi  wewnątrz międzywęźlami i pełnymi węzłami (…). Kłącza pozyskuje się najczęściej przy różnego rodzaju uprawie mechanicznej gleby przez wybronowanie lub wygrabienie rozłogów. Jednak surowiec dobrej jakości uzyskuje się z rozłogów młodych, grubych, o barwie kremowożółej, w okresie wczesnej wiosny lub jesieni”.

Po perz na własny użytek możesz się np. udać wiosną do zaprzyjaźnionego działkowicza, gdzie chwastu tego powinno być pod dostatkiem. Jego kłącza możesz wykopać na pierwszym z brzegu nieużytku.

Pozyskane w ten sposób rozłogi przebierz, oczyść z ziemi (nie myj po łatwo pleśnieją) i susz na słońcu w dobrym przewiewie powietrza (w razie potrzeby dosusz je w mieszkaniu). Suche kłącza poprzez ocieranie ostrym płótnem lub przecieranie na sicie oczyść z łusek i korzonków bocznych, po czym starannie odsiej z odpadów.

Kłaczę perzu (ma słodkawy smak) jest źródłem: związków cukrowych (m.in. fruktanu i fruktozy), śluzów, kwasów organicznych (m.in. glikolowy i glicerowy), protein, karotenów, saponin, gumy, goryczy, witamin B i C oraz biopierwiastków, a przede wszystkim krzemu i żelaza.

Działa moczopędnie, wzmaga procesy przemiany materii, obniża zawartość szkodliwych metabolitów w organizmie (działanie „czyszczące krew), obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne.

Perz w leczeniu wątroby

Do 4 łyżek pokrojonej natki pietruszki dodaj 3 łyżki kłączy perzu, wymieszaj. Wsyp do garnka, wlej 4 szklanki wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień, gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Następnie przecedź.

Dawkowanie: pij ciepły odwar w ciągu dnia.

Doskonale oczyszcza i regeneruję wątrobę.

Gotowa mieszanka ziołowa na wątrobę

ostropest witalny Mieszanka złożona z bogatego wachlarza składników pozwala przyrządzić napar wzmacniający i oczyszczający wątrobę»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s