Zioła na zdrowe serce


serceZioła na serce

Tradycyjne receptury wspomagające leczenie nadciśnienia i innych schorzeń układu krwionośnego.

Uwaga! Ponieważ mogą „kłócić się” z lekami, powiedz lekarzowi, że chcesz zacząć taką kurację.

Mieszanka ziołowa według Ojca Andrzeja Klimuszki

Wymieszaj po 1 łyżce: morszczynu, jemioły, kwiatostany i owoców głogu, skrzypu polnego, owocu dzikiej róży, korzenia kozłka lekarskiego, kwiatu bzu i ruty.

Przygotowanie: łyżkę ziół zalej szklanką wrzącej wody, parz pod przykryciem 3 godziny. Przecedź, lekko podgrzewaj, nie gotuj.

Dawkowanie: pij 2 razy dziennie po szklance, nie słodź.

Za każdym razem (codziennie) zaparzaj świeże zioła.

Mieszanka ziołowa według Ojca Jana Grande

Wymieszaj: 2 łyżki korzenia kozłka lekarskiego i skrzypu polnego, po 3 łyżki mięty, jemioły, serdecznika, barwinka mniejszego, ruty.

Przygotowanie: łyżkę mieszanki zalej szklanką zimnej wody i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty. Odstaw, parz przez chwilę pod przykryciem, po czym przecedź.

Dawkowanie: pij 2 razy dziennie po 1 szklance odwaru.

Mieszanka ziołowa według Ojca Grzegorza Sroki

Wymieszaj: 2 łyżki ziela jemioły i po 1 łyżce ziela barwinka mniejszego, serdecznika, liścia ruty, kwiatu głogu, kwiatu rumianku, liścia poziomki i kłącza perzu.

Przygotowanie: łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem przez 20-30 minut.

Dawkowanie: przecedzony ciepły napar (szklankę) pij 3 razy dziennie po jedzeniu.

Mieszanka według Ojców Benedyktynów

Wymieszaj: po 1 łyżce owoców i kwiatów głogu, ziela serdecznika i krwawnika, szyszek chmielu, liści pokrzywy.

Przygotowanie: łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na około 10-15 minut.

Dawkowanie: pij 1-2 razy dziennie do posiłków po szklance naparu.

Uwaga! Zioła możesz również zaparzyć rano, wlać do termosu i popijać przez cały dzień po 1/2 szklanki.

Cholesterol szybko w dół

Cholesterol całkowity nie powinien być wyższy niż 190 mg/dl. Ważny jest jednak nie tylko ten wskaźnik, ale również proporcja między odmianami (frakcjami) HDL i LDL.

Uwaga! LDL – lepiej, by nie przekraczał 130 mg/dl. HDL – zaleca się, zęby wynosił co najmniej 50 mg/dl. Jest niezbędny, by wychwytywać z krwi cząsteczki cholesterolu LDL i przenosić ich nadmiar do wątroby.

Dieta

Właściwe stężenie cholesterolu we krwi możesz osiągnąć za pomocą diety i ruchu.

Najlepiej działa:

  • czosnek (źródło allicyny, która z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%). Wystarczy zjeść dwa surowe ząbki dziennie;
  • sterole i stanole, które znajdują się w miękkich margarynach (dziennie wystarczy zjadać 3 kromki ciemnego chleba z margaryną).
  • odpowiednio dozowany ruch (gdy ćwiczysz, tętno powinno wynosić ok. 130 uderzeń na minute). To gwarantuje skuteczność treningu i obniżenie cholesterolu.;
  • olej z wiesiołka (reguluje poziom cholesterolu dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego – GLA).

Triumf Matki Natury nad wysokim cholesterolem

Błonnik witalnyKliknij i sprawdź

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s