Skutki stłuszczenia wątroby


wątrobaJak można zdiagnozować stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby najczęściej wykrywane jest podczas przypadkowych badań USG jamy brzusznej lub rutynowych badań laboratoryjnych. W opisie USG można przeczytać o wzmożonej echogeniczności wątroby, natomiast badania krwi pokazują przekroczoną ilosć transaminaz: asparaginowej (AST) i alaninowej (ALT).  Gdy podejrzewa się alkoholowe stłuszczenie wątroby, często stwierdza się także podwyższoną ilosć y-glutamylotranspeptydazy.

Uwaga! Stłuszczeniu wątroby praktycznie zawsze towarzyszy podwyższone stężenie trójglicerydów, lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i glukozy we krwi, co spowodowane jest otyłością trzewną, która predysponuje do tego schorzenia. Najkrótszą i najprostszą drogą diagnostyczną umożliwiającą ocenę stopnia stłuszczenia wątroby jest wykonanie biopsji. Jednak jest to badanie inwazyjne i dość nieprzyjemne, ale bezpieczne.

Stłuszczenie wątroby – skutki

Przeładowanie wątroby tłuszczem jest zazwyczaj bagatelizowane przez chorych z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, bo choroba w początkowym okresie przebiega bezobjawowo.

Uwaga! Tymczasem nadmiar tłuszczu może generować tworzenie się wolnych rodników, wskutek czego dochodzi do stresu oksydacyjnego. Jego następstwem jest stan zapalny. W następnej kolejności zostaje uruchomiony układ immunologiczny i najczęściej dochodzi do uszkodzenia miąższu wątroby. W częściach wątroby, w których został uszkodzony miąższ, tworzą się blizny, gdyż hepatocyty zostają zastąpione tkanką włóknistą. Może to doprowadzić do marskości wątroby. Jest to stan chorobowy, który znacznie zwiększa ryzyko rozwoju raka wątroby.

Niespecyficzne objawy, które mogą się pojawić, gdy stłuszczenie wątroby się rozwija, to:

  • zmęczenie;
  • osłabienie;
  • ogólne złe samopoczucie;
  • zaburzenia snu;
  • po jakimś czasie pojawia się uporczywy ból po prawej stronie nadbrzusza, który nasila się przy schylaniu się (związany jest z powiększaniem się wątroby).

Jak poradzić sobie ze stłuszczeniem wątroby?

Osoby chorujące na stłuszczenie wątroby muszą mieć pełną świadomość tego, że najważniejsza, a wręcz konieczna jest eliminacja czynników, które uszkadzają wątrobę.

Uwaga! Podstawą jest uregulowanie gospodarki węglowodanowej organizmu oraz redukcja insulinooporności  i stresu oksydacyjnego.

Redukcja nadmiaru masy ciała przy stłuszczeniu wątroby

Zmniejszenie masy ciała o 10% prowadzi do powolnej normalizacji stężenia enzymów wątrobowych i zmienia obraz USG wątroby.

Uwaga! Bardzo ważne jest, aby odchudzanie nie przebiegało gwałtowanie, np.: przez stosowanie głodówek, ponieważ to także może prowadzić do stłuszczenia.

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Zarówno proste, jak i zapalne stłuszczenie wątroby  nie upośledzają wydolności narządu, dlatego nie należy ograniczać białek w stosowanej diecie. Zalecana ilosć białka w diecie wynosi 1g/kf mc./d. U osób, które są aktywne fizycznie białka mogą dostarczać 20-25% kalorii.

Tłuszcze nie powinny pokrywać więcej niż 30% zapotrzebowania energetycznego.

Uwaga! Należy założyć, że około 50% tłuszczów dostarczamy organizmowi spożywając produkty zwierzęce dlatego druga połowę powinny stanowić tłuszcze roślinne. Są one zalecane ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) powinny zaspokajać około 10% zapotrzebowania na energię, gdyż nie są one syntetyzowane w organizmie.

Duże znaczenie mają węglowodany. Powinny one stanowić 50% zapotrzebowania energetycznego organizmu.

Uwaga! W stłuszczeniu wątroby należy zwrócić uwagę na ograniczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) – produkty, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Wysokie stężenie glukozy we krwi po posiłku przyczynia się do hiperinsulinemii i rozwoju insulinooporności, dodatkowo nasila procesy syntezy trójglicerydów w wątrobie.

Ograniczamy też podaż prostych i łatwo przyswajalnych węglowodanów (owoce, słodycze, pszenne pieczywo, biały ryż i gotowane warzywa korzeniowe). Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych i mało przetworzonych, np. razowe pieczywo, makaron, ryż brązowy czy kasze gruboziarniste.

Zachęca się również do spożywania dużej ilości błonnika z warzyw i owoców, które wspierają procesy wchłaniania i przyspieszających pasaż jelitowy, co zmniejsza wchłanianie związków toksycznych przez wątrobę.

Leki zmniejszające insulinooporność

Warto stosować te nowoczesne. W tej chwili są prowadzone badania w celu sprawdzenia ich skuteczności i bezpieczeństwa.

Suplementacja antyoksydantami

Suplementacja wskazana jest szczególnie, gdy sposób żywienia jest nieodpowiedni. Przyjmowanie witaminy E (silny antyoksydant) przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby może spowodować obniżenie stężenia transaminaz oraz procesu zapalenia i zwłóknienia w wątrobie.

Na pomoc wątrobie

ostropest witalny TAK, możesz całkowicie odbudować swoją wątrobę»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s