Cząber i jeżyna oczyszczają jelita


jeżynyOczyszczanie jelit

Ziele cząbru ma zapach macierzanki i wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Służy jako przyprawa do konserw mięsnych i jarzynowych.

Działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka, intelektu i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgnilne, przeciwrobaczycowe w szczególności u dzieci, przeciwzapalne, regulujące perystaltykę jelit, rozkurczowe – zwalnia napięcie mięśni gładkich, ma działanie trawienne, uspokajające, wiatropędne, wykrztuśne, ułatwia przyswajanie pokarmu, znosi wzdęcia i nadfermentację, zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.

W lecznictwie ludowym jeżynę zalecano przy biegunkach, krwawieniach różnego pochodzenia, w schorzeniach górnych dróg oddechowych, poprawiający przemianę materii. Obecnie w lecznictwie liść jeżyny jest używany jako łagodny środek ściągający w nieżytach przewodu pokarmowego.

Ze świeżych owoców jeżyny możesz sporządzać konfitury, wina, syropy, dżemy, napoje chłodzące, galaretki, kompoty.  Ze względu na zawartość witaminy C, cukrów i soli mineralnych, owoce są cenione w żywieniu dietetycznym, szczególnie w stanach ozdrowieńczych i przy niedokrwistości.

Napój sporządzony z młodych liści używany jest w niektórych krajach jako namiastka herbaty naturalnej.

Jak oczyścić jelita?

Do 100 g rozdrobnionego ziela cząbru dodaj 50 g posiekanych liści jeżyny, wszystko wymieszaj.

3 łyżki mieszanki ziołowej wsyp do garnka, wlej 2 szklanki wody, po czym zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przecedź.

Dawkowanie: ciepły napar popijaj (po 2-3 łyżki) w ciągu dnia.

Myjesz zęby, bierzesz prysznic, wiesz z dzieciństwa o higienie zewnętrznej, ale o higienie wewnętrznej wiesz pewnie niewiele?

Błonnik witalnyRaport specjalny dla osób, które chcą oczyścić organizm z toksyn i złogów — 100% naturalnie»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s