Kasza owsiana chroni przed rakiem jelita grubego


kaszaKasza owsiana w diecie antyrakowej

Regularne jedzenie kaszy owsianej chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Zgodnie z raportem wydanym przez Światową Fundację Badań nas Rakiem i Amerykański Instytut do Badań nad Rakiem produkty, które zawierają błonnik (np. kasza owsiana, chronią m.in. przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Uwaga! Dieta bogata w kasze chroni też przed nadwagą, nowotworami piersi, miażdżycą, udarami mózgu i cukrzycą.

Kasza owsiana

Dzięki dużej ilości błonnika rozpuszczalnego (β-glukan) zapobiega zaparciom, chroniąc przed nowotworem jelita grubego.

To bogate źródło białka i błonnika. Wyróżnia się wysokim poziomem witamin z grupy B i witaminy E.  Jest szczególnie bogata w potas i magnez. To kasz o niskim indeksie glikemicznym, która reguluje poziom cholesterolu. Ziarna owsa są dobrym przeciwutleniaczem. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Kasza owiana najlepiej smakuje na słodko – ugotowana na mleku w połączeniu z owocami.

Warto wiedzieć

Kasza to produkt z pełnego ziarna. Nie jest oczyszczana z łusek i zarodków, a to najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych.

Zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego.

Jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wsypać ją do garnka, zalać wodą i gotoqaź 20 minut.

Co będzie dalej z Twoim zdrowiem..?

Błonnik witalny Codzienne oczyszczanie organizmu. Zobacz jak to zrobić »


Powodzenia 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s