Co zamiast cukru?


cukierZdrowe zamienniki cukru

Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do próchnicy zębów oraz nadwagi, która sprzyja cukrzycy i chorobom układu krążenia.  Ogranicz jego spożycie i sięgnij po naturalne odpowiedniki.

Stewia zamiast cukru

To roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Liście stewii są 300 razy słodsze od cukru. Jest dostępna w sklepach w rożnych postaciach: proszku, tabletek, suszonych liści.

Choć bardzo słodka, stewia wcale nie jest kaloryczna. Mogą ją wiec włączyć do diety osoby, które się odchudzają. Stewiozydy (związki organiczne) nadające jej słodki smak nie przyczyniają się te do powstawania próchnicy.

Uwaga! Stewia wskazana jest dla cukrzyków, gdyż nie wywołuje wahań poziomu cukru we krwi. Ma dobry wpływ na serce ze względu na zawartość witaminy C oraz cennych minerałów (cynk, potas).

Możesz ją dodawać do herbaty, używać do pieczenia i gotowania.

Syrop z agawy zamiast cukru

Syrop z agawy przyrządzany jest z odmiany meksykańskiego kaktusa, a w jego skład wchodzi fruktoza – wolniej przyswajana niż cukier.

Może przybierać różne barwy, od bardzo jasnej do ciemnej, karmelowej. Jest źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który usprawnia prace przewodu pokarmowego.

Ksylitol zamiast cukru

Inaczej cukier brązowy. Pozyskuje się go z włókien roślinnych (głównie brzozy). Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. Ma postać białych kryształków.

Uwaga! Ksylitol nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Zapobiega też rozwojowi bakterii powodujących choroby zębów.

Ten naturalny słodzik jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Dodatkowo wpływa na poprawę odporności.

Miód zamiast cukru

Jest bardziej kaloryczny niż cukier, ale w przeciwieństwie do niego ma wiele zalet. Jest bogatym źródłem mikroelementów: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu oraz witamin: A z grupy B, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.

Uwaga! Miód niszczy bakterię, przede wszystkim dzięki enzymom wytwarzanym przez pszczoły. Mają one zdolność zwalczania takich drobnoustrojów, jak gronkowiec czy paciorkowiec. Ponadto znajdująca się w miodzie acetylocholina wzmacnia serce.

Syrop klonowy

Wytwarzany jest z soku drzew klonowych, głównie w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Jest bogaty w witaminy (zwłaszcza z grupy B) dobroczynne dla układu nerwowego (np. mangan i cynk). Stanowi też źródło antyoksydantów o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym.

Uwaga! Syrop klonowy wspomaga leczenie cukrzycy. Zawiera polifenole i kwas abscysynowy, które regulują wydzielanie insuliny przez komórki trzustki.

Istnieje prowincja, gdzie śpiewanie „100 lat” jest zakazane…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s