Leczniczy imbir, curry i kurkuma


imbir, curry, kurkumaPrzyprawy, które leczą

Przywędrowały do nas z Azji. Od tysięcy lat wykorzystuje się tam ich dobroczynne właściwości. Imbir, curry i kurkuma to jedne z najzdrowszych przypraw świata.

Imbir

Wywodzi się z Indii i Chin. Świeży występuje w postaci kłącza o bladożółtym wnętrzu i skórce o kolorze od brązowego do kremowego. Ma silny aromat ze świeżą słodkawą nutą.

W smaku lekko palący.

Curry

Mieszanka przypraw. Składa się zazwyczaj z: kurkumy, kolendry, imbiru, czosnku, chilli, pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu i kminku. Curry może być żółte, zielone i czerwone.

Kurkuma

Inaczej ostryż długi. Uprawiana głównie w płd.-wsch. Azji. Jest kłączem rośliny podobnej do imbiru. Zmielone, wysuszone kłącze jest używane jako przyprawa lub żółty barwnik.

Imbir, curry i kurkuma w walce z chorobami

Walka z rakiem

Curry i kurkuma zawierają związek, który działa przeciwzapalnie, tzw. kurkuminę. Ogranicza on rozwój komórek rakowych i zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników.

Uwaga! Przeprowadzone badania dowiodły też, że osoby, które spożywają 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie rzadziej chorują na raka płuc, piersi i nerki. Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby była skuteczna musi być połączona z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry).

Imbir to silny antyutleniacz. Dzięki temu również ma działanie antynowotworowe.

Leczą przeziębienia

Doskonale rozgrzewają organizm, poprawiają krążenie krwi. Szczególnie imbir jest bogatym źródłem substancji przeciwzapalnych, dzięki temu radzi sobie z bakteriami i wirusami. Działa też przeciwbólowo i przynosi ulgę bolącym stawom.

Korzystny wpływ na układ pokarmowy

Imbir hamuje mdłości, łagodzi poranne mdłości ciężarnych, stosowany jest w chorobie lokomocyjnej. Azjatyckie przyprawy podkręcają metabolizm, warto je stosować podczas odchudzania. Ułatwiają trawienie, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci.

Jak przyprawiać?

Surowy imbir podkreśli smak dań z owoców morza, ryb i tłustych mięs (np. kaczki czy wieprzowiny) oraz rozgrzewających naparów. Suszony i mielony urozmaica słodkie potrawy: ciasteczka, desery. Podobnie jak curry i kurkuma wspaniale komponuje się z ryżem i kuskusem, szczególnie w przepisach kuchni azjatyckiej.

Curry i kurkuma dobrze współgrają z warzywami (soczewicą, cukinią, batatem) i owocami (bananem, gruszką, mango) oraz kurczakiem i indykiem. Barwią pasty, sosy i zupy na intensywny żółty kolor.

Curry z kurczakiem

Składniki: 30 dkg piersi z kurczaka | 4 łyżeczki curry | łyżka oleju rzepakowego | cebula | 2 ząbki czosnku | szklanka mleka kokosowego | papryczka chilli | posiekana kolendra | 100 g ryżu jaśminowego | 1/2 łyżeczki kurkumy | sól

Przygotowanie: piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp curry, odstaw na godzinę do lodówki. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju ok. 4 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i smaż 3 minuty, dodaj czosnek, podsmaż minutę i zalej mlekiem kokosowym. Dobraw solą.

Przykryj i duś ok. 5 minut, dodaj pokrojone chilli.

Podaj z ugotowanym ryżem wymieszanym z kurkumą i posypane kolendrą.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s